De første par ukene av juni var det et strålende vær og godt og varmt. Naturen formelig eksploderte etter vinterdvalen, og det ble grønt rundt i liene på rekordtid!

Sigmund Seland passet på å komme opp med plantebilen disse dagene, så det var mange som fikk fornyet hagevekstene sine.

Fremdeles lå det imidlertid snøfenner rundt i liene, så kveldene var kjølige. En bulldozer fra Kvinlog var på plass for å jevne ut rundt Storbrakka og ved «Grubeheimen».

Midt i måneden ble «Etiopia» malt, sammen med noen av bilgarasjene i strøket der.

Kolbjørn som realskoleelev 1953-55. Foto: Privat

TIRSDAG 17. juni var det både regn og torden slik at strømmen ble borte i flere timer. Det var problemer med strømmen også lørdag 21. juni. Denne dagen var flere fra Knaben borte på det årlige «Tinget» i Hægebostad. Det var årets høydepunkt for opptil flere!

Søndag 22. juni var det barnestevne på Knaben. Buss og privatbiler fraktet masse unger opp, så det ble et vellykket arrangement. St. Hansaften var det først sol, så ble det regn, men om kvelden klarnet det heldigvis opp igjen. Bål som vanlig i Ørnehommen, og fotballkamp og leven langt på natta.

27. juni var det et fotballag herfra nede i Austerdalen og banket dem 6–0! Sauene som streifet omkring i bebyggelsen var et problem dersom et ikke var gode nok gjerder rundt tomtene!

Juni ebbet ut med kraftig regn og lyn og torden, og det gjentok seg 4.juli. Da slo lynet blant annet ned i pipen på Kiosken, og også i en telefonstolpe. Flere varmtvannstanker og telefoner ble ødelagte.

8. juni kom et fotballag fra Fjotland opp for å ta skalpen på Knabelaget, men det ble en knepen 4-3 seier til våre gutter.

12. juli var siste arbeidsdag før ferien, og først 4. august var det tilbake i tredemølla igjen!

EINAR IVERSEN hadde planer om et tilbygg på huset, og var nå i full gang med å støpe muren. Etter en grå sommer værmessig med mye regn, måtte vi nå satse på en brukbar høst.

10. august var det pinsevennstevne, men deltagelsen var heller dårlig. Flere familier, og da helst nordfra, kom til Knaben på denne tiden, men selvfølgelig var det samtidig andre som flyttet. En måtte alltid regne med en viss gjennomtrekk av folk på en slik arbeidsplass.

Multehøsten så ut til å slå feil i år.

Kinoen hadde nå fått installert såkalt Cinemascope-utstyr, slik at det nye bredfilmformatet kunne vises også på lerret her.

17. august var det premiere på det nye systemet, da med filmen «Rose Marie». Seks ganger til dette året ble det satt opp filmer i Cinemascope, så fremdeles var det altså «vanlige» filmer som dominerte.

Benkeheia 1953. Foto: Johannes Hamre

FOLKESKOLEN begynte 18. august, med Bjørn Mofossbakke og Gunhild Glendrange som lærerkrefter.

Natt til denne dagen var det et kraftig nordlys. Det skulle liksom varsle om at det ville bli kaldere.

På grunn av all nedbøren hadde Sanden røket lite i sommer, men noen solskinnsdager midt i måneden tørket den opp, så da kom sandflukten tilbake. 27. august skjøt de av nok en storsalve oppe i dagbruddet. 6000 kg dynamitt og 640 borehull var så pass spesielt at det ble omtalt i Dagsnytt!

Knaben fortsatte å imponere i fotball, og nå på slutten av måneden ble et lag fra Fjotland banket 5-1. I returoppgjøret noen dager senere ble resultatet hele 8-1 til Knaben!

Reinshommen 2011. Tyttebærterrenget er nå kraftig redusert. Foto: Johannes Hamre

TYTTEBÆRSESONGEN var i full gang, og «Reinshommen» var et aktuelt sted i så måte.

Nå kom det en uke med strålende vær, rene Indian Summer! Nede på idrettsbanen var det dugnad hver kveld, i første omgang for å få ferdig løpebanen.

Nå kom det en uke med strålende vær, rene Indian Summer!

Lørdag 6. september var det igjen duket til stor fest på «Grubeheimen» for både funksjonærer og arbeidere.

Levende musikk og bar! Styre og stell fra både Norge og Sverige var innbudt. Det var kanskje grunnen til at hele veien i gruvesamfunnet ble grundig rustet opp med grus noen dager i forveien! Uansett, så var det høyst påkrevd! Demningen i elveutløpet ned mot dalen måtte repareres, så derfor ble alt vannet sluppet ut. Dermed dukket mye av det gamle kjente landskapet frem igjen, overfylt av sand og slam.

Lørdag 13. september var en sangerinne og en trekkspiller oppe på Knaben for å underholde.

Sigmund Seland kom med plantebilen nok en gang.

MANDAG 15. september døde Sverre Grimsrud plutselig på arbeid i gruva. Det var ingen ulykke, men vel heller hjertet som sviktet. Tre dager senere var det en minnestund i kapellet, før båren ble sendt vestover.

En stor bilgarasje holdt nå på å reise seg nede i svingen mellom Gangså og tidligere Formannsbrakka, mens Einar Iversen hadde fått revet bislaget sitt, slik at det var klart for nybygget.

Søndag 21. september var det konfirmasjon, 4 barn ble båret til dåpen og dessuten en vielse! Konfirmantene var: Gunnar Jakobsen, Torleif Kvinen, Leif Nes, Bjørn Nilsen og Arvid Røyseland.

Mørkt vær og mye regn i månedsskiftet, så det var ikke tvil om at det var høst. Fru Nes startet nok en gang opp med et nytt sykurs, og flere damer meldte seg på.

For husmødrene her ble det også disse dagene avholdt en demonstrasjon av hvordan en kunne lage forskjellige småretter av bl.a. grønnsaker og høns. Vinteren begynte å nærme seg. Og nå kom brøytestikkene opp, som skulle markere veibredden og retningen når snøen inntok landskapet.

DROSJELØYVET til Ådne Engedal, som Osvald Iversen hadde kjørt på en tid, ble nå overtatt av Isak Netland.

Natt til 17. oktober var den første frostnatta, rim på marka og is nede på Sanden til lang ut på dagen.

Dagen etter reiste Torgitt Torsen til USA. Hun hadde følge med Ragna Netland og sønnen Reidar Gangså. Ragna hadde vært hjemme i Norge en tid.

Tidligere i uken mønstret Arild Stigum ut til sjøs.

Lørdag 18. oktober avholdt Sanitetsforeningen sin årlige basar.

Den store vaskemaskinen i Storbrakka var god å ha når ulltepper og gulvdekkener skulle gjøres rene. Alle hadde fri adgang til å bruke den, når brakkelaget ikke trengte den selv.

Den store vaskemaskinen i Storbrakka var god å ha når ulltepper og gulvdekkener skulle gjøres rene.

30. oktober fikk Nils Voilestøl to steiner gjennom biltaket sitt. Han hadde parkert innenfor fareområdet ved dagbruddet da en salve ble skutt, og dermed var uhellet ute.

NÅR BARE VÆRET tillot det var det fortsatt litt fotballaktivitet, og løping i terrenget. Formen skulle bygges opp til vintersesongen.

5. november lå snøen på fjellet over gruva til langt ut på dagen.

Samvirkelaget gikk til anskaffelse av en stor varebil, slik at de kunne bringe varer på samme måte som Hunsbedt. Bilen fikk ganske snart navnet «Svarte-Marja».

Fredag 7. november, og også forrige fredag, ble det arrangert såkalte «kosekvelder» der det ble vist film av storsalven i fjor og festen senere, i tillegg til at ingeniør Sandberg kåserte om en studietur til Sverige og Finland han hadde hatt i høst.

8. og 9. november var det snøvær begge dagene, så plutselig var det full vinter. Og med vinteren kom juleheftene, og «gamle travere» som «Stomperud» og «Nils & Blåmann» var fremdeles populære. Begge butikkene prøvde seg på denne tiden med såkalte «billigsalg», og kundene strømmet til i store mengder!

PÅ TOPPEN AV Hattevarden anla de nå på senhøsten en ny veistump. Formålet var blant annet å få bort en sving der det alltid samlet seg mye snø. 25. november var Isak Netland blandet borti en liten kollisjon, og dessverre fikk bilen en bulk.

Muren under utbygget til huset av Konradsen måtte i all hast forsterkes, fordi den gamle muren begynte å gi etter slik at veggen faktisk hellet litt.

Da november gikk ut hadde det blitt bart igjen, samtidig som kjølige dager gjorde at isen på Ørnehomstjønna la seg, men allerede 4. desember kom snøen tilbake. Etter noen dager hang trærne fulle og det ble ganske juleslig.

9. desember viste gradestokken ÷10 grader C ca. kl. 19.30.

Et par dager senere var minusgradene 16 sent på kvelden. Hersvik var oppe med plantebilen sin midt i den verste kulden, så da måtte en være rask med å få varene i hus. Sigmund Seland kom uken etterpå.

13. desember gikk den årlige juletrefesten for funksjonærer av stabelen i kontorbygningen. I år var det samtidig en slags avskjedsfest for Bertil Eie. Julaften kl. 17.00 ringte Terje Dreyer inn høytiden. Skoddevær og grått selve kvelden, men i romjula kom det en god del snø samtidig som det også var tordenvær!

JULETREFEST på «Grubeheimen» 28. desember; først for de små, og siden nærmest en dansefest! Fest på samme sted også nyttårsaften, der inngangsbilletten kostet kr. 9.

Og så var 1958 historie! Tidlig på nyttåret reiste Ansgar Røyseland i det militære.

Kaldt vær utover måneden, og ca. 15 minusgrader om kveldene.

11. januar ble det liksom satt sluttstrek for jula, i og med at søndagsskolen avholdt sin juletrefest på kapellet.

15. januar døde Ola Henriksen i Stavanger, der han flyttet for en tid siden. Silikosen plaget han også.

19. januar hadde vi den første dagen i vinter med skikkelig snø og rennefokk, så dermed var vi utestengt fra omverdenen. 22. januar ble veien brøytet opp, men så kom uværet tilbake, og nok en gang kom ikke bilene fram. Denne gangen gikk det imidlertid bare et døgn før veien ble brøytet opp.

På slutten av måneden slo det over til mildvær og varmegrader.

30. januar ble den vesle ungen til Grethe Stigum Johnsen funnet død i sengen, bare noen uker gammel. Tragisk!

Lørdag 7. februar giftet Judith Røyseland seg med Wilhelm Schønning. Ut på natta kom bryllupsgjestene ned til ungdommene som var samlet på «Grubeheimen», og det ble danset til langt ut på morgenkvisten!

DE FØRSTE PAR UKENE i februar var det et strålende vintervær. På denne tiden ble det installert bad i flere av gruveselskapets hus. Tidligere hadde de som bodde der, vært henvist til badet i Storbrakka.

Midt i måneden ble det mildt med både regn og tåke.

23. februar ble det satt i gang strømutkobling på grunn av vannmangel i magasinene. Strømmen var borte fra kl. 23.00 til 04.30, unntatt natt til søndag og mandag.

Snøen smeltet voldsomt, så bare flekker begynte å komme fram.

Driften av Samvirkelaget gikk fremdeles med tap. Dette kom frem av opplysninger på generalforsamlingen 1. mars.

Driften av Samvirkelaget gikk fremdeles med tap.

Strømutkoblingen ble ikke langvarig, bare etter en uke var det over.

Fra 1. mars gikk Norge over til 45-timers uke i arbeidslivet. Det resulterte i noen ekstra fridager, som måtte fordeles utover året.

VEIENE var nå bare, og tørre og fine. Brøytekantene var mer eller mindre borte, og på Sanden røk det enkelte dager som langt ut på sommeren.

Den tidlige våren gjorde det imidlertid vanskelig med tanke på skirennet som skulle avvikles. Som en nødløsning ble det forsøkt å lage til en hoppbakke i Benkeheia.

Fru Sandberg satte i gang gymnastikkparti for husmødre, og de hadde sin første samling midt i mars.

Årsmøtene florerte nå og 13. mars var det idrettslagets tur. Årsberetning, valg og bevertning var faste poster, og i tillegg viste Sigurd Liland film.

Klokken 02,00 natt til søndag 15.mars gikk vi over til sommertid, så dermed ble det plutselig lyst til klokka 20 om kvelden!

Snøen var så hard nå at det gikk an å gå bare på føttene uten ski, helt ut til skaret på andre siden av Sanden.

Onsdag 18. mars var det merkerenn i langrenn. Det skulle vært på søndagen, men akkurat da slo været seg vrangt.

Søndag 22. mars gikk det «ordentlige» skirennet av stabelen. men været var dessverre ikke det aller beste.

Søndag 25. mars kom innrykket av påsketurister for fullt, selv om det nok var flere tidligere. Det har etter hvert blitt mindre utleieplasser.

Været i påsken vekslet med noe sludd, duskregn og skodde, men enkelte solglimt inn imellom.

1. april kunne NRK melde at «Den avskyelige snømannen» var brakt til Oslo! Uviss om hvor mange som bet på spøken!

DET VAR FORBI med den tiden da skoletannlegen kom til Knaben. Nå måtte derimot drosjen daglig kjøre ned til Liknes med barn som skulle ha tannpleie. I starten av måneden kom vinteren litt tilbake, med snø og vind. Landskapet ble hvitt igjen, og veiene nokså grapsete.

En influensaepidemi gikk over distriktet denne tiden. Mange ble sengeliggende med feber og sår hals.

Huset til Sigersvold ute på myra fikk reist et tilbygg nå på vårparten. I utgangspunktet var alle husene der ikke så veldig store.

Sommeridretten begynte så smått å komme i gang, og den lille banen ved skolen var foreløpig samlingsstedet. Fotballbanen var i det våteste laget ennå. Idrettslaget forsøkte å få i stand faste treningstider for både fotball og friidrett, for å få litt system i det, men det var jo fotballen som var nr. 1!

Gruveselskapet hadde kjøpt en traktor med fullt utstyr, som ble prøvekjørt nå på slutten av måneden.

Kastberg Øksendal var i full gang med å sette opp nytt gjerde rundt tomten sin. 8. april fikk vi et voldsomt regn – og tordenvær, som også slo ut strømmen et par timer.

FOR DET MESTE sol og fint vær 1. mai. Den nye presten i Fjotland, Dreng Harstad, som hadde overtatt etter Karl Moen, holdt sin første preken på Knaben denne dagen. Spesielt ungdommen fartet mer enn før, så på festen om kvelden var det nesten folketomt og dødt.

Lørdag 2. mai døde Kristoffer Thorsen på Flekkefjord sykehus. Han hadde ligget der dårlig lenge; nok et offer for silikosen. 9. mai var flere herfra nede på Liknes i begravelsen, og en minnestund på Risnes Hospits.

Varmt vær midt i måneden fikk bjørketrærne til å grønnes, og i hagen vår stod 145 påskeliljer i full blomster!

Under et tordenvær for noen uker siden, ble flere telefoner i ustand. Nå kom en ny linje på plass, så dermed var det problemet løst.

Kontorbygningen og bolighusene oppe ved gruva stod fram fine og nymalte nå i vårsola! 17. mai falt i år sammen med 1. pinsedag.

21. mai var Austerdalen I. L. oppe på heia til fotballkamp, men måtte reise hjem med 1 – 5 i tap! Det var et par nye på Knabens lag som viste særlig fine takter. Dagen etter måtte brannvesenet rykke ut da en liten lekehytte nedenfor Torkildsen/Voilestøl brant opp. Det var en stund fare for skogen rundt.

27. mai ble det funnet en ueksplodert bombe ved gruva, og dagen etterpå kom militæreksperter opp og tok seg av den. Den hadde altså ligget gjemt i jorden i 16 år!

Da måneden gikk ut var det også slutt med sykurset her, og det ble markert på «Grubeheimen» med mannekengoppvisning, utlodning, et lite skuespill og dans til slutt.

Den siste dagen i mai avholdt Knaben Selskapelig Forening sitt årsmøte, med svak oppslutning.