– Det stemmer at det som ville vært pappas 80-årsdag skal markeres med TV-program. Både mamma (Kari Edvardsen, red. anm.) og jeg har vært i studio og pratet om pappa og hans liv. I tillegg skal det vises filmklipp fra den flotte filmen om pappa som Lars Emanuel Egeland laget om ham i 2009, sier Mona Edvardsen Selseng - Aril Edvardsens eldste datter.

Mona Edvardsen Selseng og hennes mor Kari Edvardsen er gjester i Kanal 10-studio når Aril Edvardsens 80-årsdag markeres fredag kveld. Foto: Privat

I TILLEGG TIL 80-årsdagen for verdensevangelistens fødsel, er det også i disse dager 50 år siden bibelskolen til stiftelsen han grunnla, Troens Bevis Verdens Evangelisering, ble startet opp.

– Dette blir også markert i TV-programmet, forteller Edvardsen Selseng.

Hun syns det er veldig fint at faren blir markert på denne måten. Og hun er spesielt glad for at klipp fra den lokale filmen blir vist.

– Det er et veldig personlig intervju Lars Emanuel har fått med pappa, sier Mona Edvardsen Selseng. Bildet er fra visningen av filmen på Kvinesdal kino i april i år. Foto: Stine Grønolen

I det intervjuet merker man tydelig at pappa i bunn og grunn kun var en enkel kvindøl.

– Det er et veldig personlig intervju Lars Emanuel har fått med pappa. Det er kjempefint, så det er flott at flere får se det. I det intervjuet merker man tydelig at pappa i bunn og grunn kun var en enkel kvindøl, sier Mona Edvardsen Selseng.

Hun ser fram til fredagens program.

– Både filmen og programmet tegner et fint bilde av hvem pappa var.

Lars Emanuel Egeland laget filmen om Aril Edvardsen ferdig i 2009. Nå er han glad for at klipp blir vist på TV. Foto: Tom Arild Støle

OGSÅ DEN LOKALE filmskaperen Lars Emanuel Egeland syns det er bra at Aril Edvardsen hylles på det som ville vært hans 80-årsdag. Filmveteranen fra Kvinesdal er også beæret over at filmen han laget i 2009 blir brukt i den forbindelse.

– Filmen er 56 minutter lang. Den har tittelen «Hele verden er vårt soknekall» og inneholder mange egne klipp og arkivmateriale fra Sarons Dal - i tillegg til et intervju jeg gjorde med Aril i 2004. Da ba jeg ham fortelle sin livshistorie. Det gjorde han. I løpet av to opptaksdager fortalte han om alt fra starten og om virksomheten i og ut fra Sarons Dal i 2004, sier Egeland.

I løpet av to opptaksdager fortalte han om alt fra starten og om virksomheten i og ut fra Sarons Dal i 2004.

FILMSKAPEREN er glad for at intervjuet ble gjennomført på den måten. Det ble filmet med godt videokamera og lydutstyr som gjorde kvaliteten best mulig etter datidens forhold.

– Filmen ble liggende. Men da Aril døde 6. september 2008, valgte jeg å sette sammen både disse opptakene, egne opptak fra Sarons Dal og arkivmateriale til Troens Bevis til en hel film, sier Lars Emanuel Egeland.

Han trekker særlig fram Ariel Fåland som en uvurderlig hjelp i arbeidet med filmen. Lyngdølen, som senere ble ansatt i NRK, var den gang ansatt hos Troens Bevis Verdens Evangelisering.

– Han hjalp meg med å finne fram i det rikholdige arkivmaterialet som finnes om Aril og hans virke. Han er fantastisk på det tekniske. Med hans evner i moderne datateknologi, fikk jeg god hjelp til å finne fram det jeg trengte i det digitaliserte materialet, sier Egeland.

Den endelige filmen ble vist første gang våren 2009. Den ble vist igjen under en tilstelning på Kvinesdal kino i april i år - som en tidlig markering av verdensevangelistens 80-årsdag.

Filmskaperen ser nå fram til at hele Norge fredag gis muligheten til å oppleve filmklippene hans via Kanal 10.