Tidligere denne uken gikk sognepresten på Lista knallhardt ut mot forkynnelsen til evangelisten Daniel Kolenda, som talte sist søndag. Kritikken ble reist både på hans egen Facebook-side og i intervju med avisen Agder.

Foss Sjåstad, som selv har bakgrunn fra den karismatiske menigheten Levende Ord i Bergen, kritiserte blant annet Kolendas helvetesforkynnelse og at han manet mennesker inn til Gud med frykt.

Tidligere i sommer ble den samme Kolenda og Troens Bevis også kritisert av den tidligere lederen i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell.

Invitert

Lørdag kveld var han altså selv på plass i Sarons Dal - og der ble han tatt godt imot.

– Bakgrunnen var at jeg fredag sendte Runar en melding på vegne av Rune Edvardsen og meg selv og spurte om han ville være med å dele ut nattverden på vår felleskirkelige gudstjeneste søndag formiddag. Jeg fikk et hurtig og hyggelig svar om at hans syns det vr en veldig oppmuntrende og overraskende invitasjon og at han gjerne skulle kommet, men at han selv har to gudstjeneste på søndag. Men han åpnet for å komme en annen gang om han ble invitert, sier Troens Bevis-styreleder, Sten Sørensen.

Etter litt kommunikasjon ble det til at sognepresten ble invitert til lørdagens kveldsmøte, der Egil Svartdahl var taler.

Møte-selfie: Troens Bevis-styreleder Sten Sørensen og Lista-presten Runar Foss Sjåstad sammen til et forsonende møte. Foto: Privat

– Raust og flott

– Jeg syns det står stor respekt av at han har kommet hit. Han skal oppleve at han er blant venner og at vi i Sarons Dal står for forsoning og inkludering. Vi vil begge vise at vi står sammen - og det er jeg så glad for, sier Sørensen.

Runar Foss Sjåstad er enig.

– Jeg syns det er raust og flott at de tok kontakt som de gjorde. Jeg er blitt tatt veldig godt imot både av Sørensen og Rune Edvardsen, sier sognepresten, som også skal gjøre et intervju med Troens Bevis’ eget magasin, samt på en film mens han er i Sarons Dal.

Selv så han direkteoverføringen fra kveldsmøtet torsdag der Rune Edvardsen talte.

– Det jeg hørte der var ydmykt og flott, sier Foss Sjåstad, som fortsatt står for kritikken han reiste.

– Men jeg er ikke ute etter å ta noen mennesker - eller å ta Troens Bevis. Det var deler av talen til Daniel Kolenda jeg reagerte på. Det er ulike nyanser innen kristendommen og vi har ulike bibelsyn. Jeg har ikke fasiten. Vi ser alle stykkevis og delt. Men jeg var tydelig på mitt syn i akkurat denne saken, sier sognepresten.

Dialog

– Jeg ønsker ikke bråk. Når jeg takket ja til invitasjonen om å komme til Sarons Dal, var det fordi jeg også ønsker å ha en konstruktiv og god dialog, fortsetter han.

Runar Foss Sjåstad understreker at han ønsker Troens Bevis alt godt.

– Jeg merker deres oppriktige engasjement - og det er flott å se. Så får vi ha en dialog rundt det vi ser ulikt på. Der må vi sikkert gå i oss selv alle sammen.

Da vi snakket med Lista-presten og Troens Bevis-styrelederen, hadde de gått ut fra møtet for å ringe til avisen.

– Jeg syns det er fint å være her. Jeg er vant med mange ulike trosuttrykk både fra tiden i Levende Ord og etter å ha gått på Angarskolen til Misjonsforbundet i tre år. Lovsangen og det moderne uttrykket som praktiseres her har mye positivt og tidsriktig ved seg. Mye av dette mener jeg kirken kan ta inn i sine gudstjenester, sier Runar Foss Sjåstad.

Kolenda begeistret

Når det gjelder «stridens eple» - evangelist Daniel Kolenda og hans forkynnelse - forteller Sten Sørensen at bakgrunnen for at han ble invitert i år er hans rike tjeneste ute i den tredje verden.

– Noen ganger inviterer vi utenlandske evangelister hit. I år var det naturlig å invitere ham på grunn av hans evangelistgaver. Det var mange som var veldig begeistret for hans forkynnelse. Vi har ulike trosstrenger og ulike ting som virker på oss. Hans gamle, klassiske forkynnelse treffer noen, men jeg konstaterer at man kan debattere forkynnelsesformen hans, sier Sørensen.

Han understreker at Kolendas deltakelse utgjør kanskje en tyvendedel av all forkynnelse under årets sommerstevne.

– Talene til alle de øvrige talerne vi har her vil nok også Foss Sjåstad oppleve som god forkynnelse, sier Sten Sørensen.

– Ikke hyggelig

– Hva tenker du om kritikken som Foss Sjåstad har kommet med?

– Jeg har snakket med Runar før og vet hans bakgrunn. Vi må nok være så ydmyke å si at det var ting rundt miljøet i Levende Ord i den perioden han var inne der som - også etter min oppfatning - var ekstremt. Jeg har derfor mange ganger hatt medynk med hva Runar opplevde der. Jeg har forståelse og sympati for det han opplevde og hva det har gjort med ham i ettertid. Som medvandrer ønsker jeg å ta det på alvor, sier Sørensen.

– Heldigvis har ting endret seg siden 1980- og tidlig på 90-tallet. Man blir eldre også i disse miljøene og folk blir syke der også. Da kan ikke bare ta lettvint på det, legger han til.

– Men hva tenker du konkret om hans kritikk mot Troens Bevis?

– Det er selvsagt ikke hyggelig at en kollega advarer folk mot å reise til Sarons Dal. Det er det ikke. Men det er desto mer gledelig at han selv kom hit i dag. Det har jeg dyp respekt for. Han har vokst en meter i mine øyne. Det var veldig realt av ham å komme. Og vi har møtt ham med åpne armer, svarer Sten Sørensen.

Møtes til middag

– Hva sier du selv om måten du gikk ut på, Foss Sjåstad?

– Jeg er selvfølgelig ikke feilfri og er kanskje litt politiker av meg når jeg kommer med utspill. Men den kritikken jeg kom med er oppriktig - og den står jeg for. Mennesker skal ikke drives til Gud av frykt, men av kjærlighet. Jeg har selv sett baksiden av medaljen, svarer sognepresten.

Det forsonende møtet i Sarons Dal lørdag blir ikke det siste.

– Som en konsekvens av dette har jeg allerede invitert Runar og kona, samt Rune Edvardsen og hans kone Sølvi hjem til oss i Lyngdal på en bedre middag. Der skal vi fortsette våre forsonende samtaler, avslutter Sten Sørensen.