Gjennom Dina-stiftelsen har mange jenter i Kongo som har blitt utsatt for seksuell vold fått hjelp. Dina Evett Tumaini er opphavet til Dina-stiftelsen. Det var synet av henne som misbrukt, liten jente som vekket engasjementet i stifteren, Rune Edvardsen. Denne uken har hun vært gjest på sommerstevnet i Sarons Dal. Søndag ble stevnet avsluttet med solidaritetsdag.

– Jeg er veldig glad for å være her. Det har lenge vært en drøm for meg å besøke Sarons Dal, og nå er drømmen blitt en realitet, sier Dina Evett Tumaini.

Det har lenge vært en drøm for meg å besøke Sarons Dal, og nå er drømmen blitt en realitet.

– Hvilken inntrykk sitter du igjen med etter å ha deltatt her i Sarons Dal disse dagene?

– Det gir meg håp og styrke å få møte noen av de menneskene som har jobbet for å hjelpe oss ut av den vanskelige situasjonen som vi er i. Ikke minst gir det meg styrke til å lære hvordan vi kan leve sammen som mennesker, forteller Tumaini gjennom sin tolk Roger Kiabasomba.

Flere kriger

Med siden 79 millioner innbyggere, er Folkerepublikken Kongo et av Afrikas mest folkerike land. Dessverre preges landet preget av krig, korrupsjon og håpløshet.

Hver dag blir nærmere 1.100 kvinner og jenter helt ned i spedbarnsalderen i Kongo, blir voldtatt. Svært mange av jentene opplever å få underlivene ødelagt av fysiske gjenstander som gjerningsmennene har stukket inn ofrene.

Dina Evett Tumaini (nr. to t.h.) var svært glad for å møte mange av støttespillerne til Dina-stiftelsen og senterne under Sommerstevnet i Sarons Dal. Her med tolken sin Roger Kibasomba (t.v.), Rune Edvardsen og Sølvi Edvardsen. Foto: Torrey Enoksen

Sterke inntrykk

I 2008 møtte Rune Edvardsen Dina Tumaini. Hennes historie førte til Edvardsen opprettet stiftelsen som bære hennes navn.

Nå var det på tide at hun fikk møte noen av personene som har bidratt til å gjøre henne og de flere tusen andre kvinnene som har fått behandling og hjelp ved senteret.

– Jeg har hatt lyst til å få henne til Norge mange ganger før. Jeg synes det er veldig spennende for henne å komme hit og treffe dem som har vært med og tatt seg av henne.Hun kan være et ansikt for dem som lever i et land hvor det er vanskelig, sier Rune Edvardsen.

– Må gi sjansen

I dag er Dina 20 år og bor fortsatt ved senteret som Edvardsen og støttespillerne har opprettet. Hun forteller til Lister at situasjonen i hjemlandet er svært vanskelig.

– Dersom myndighetene kan gi unge mennesker og spesielt oss kvinner sjansen til å forme vår egen fremtid, kan det bidra til å endre situasjonen i landet, sier Tumaini.

Sten Sørensen (delvis skjult t.v.), sogneprest i Kvinesdal Leiv Gunnar Skiftun, diakon i Lyngdal Jan Hananger, sokneprest i Flekkefjord John Olav Dankel, tidligere sokneprest Ove Sletta, Sofia Bruno, Petra Åsland og Rune Edvardsen ledet sammen med pastor Egil Svartdal felles gudstjenesten i Sarons Dal-hallen søndag. Foto: Torrey Enoksen

Vellykket

Med ombygd og modernisert hall hvor det kan plasseres ut 2.700 stoler på gulvet og i amfiet. har årets sommerstevne i Sarons Dal ført festivalen inn i en ny tidsregning.

Vi har hatt et særdeles godt stevne første gang i den nyrestaurerte hallen.

– Vi har hatt et særdeles godt stevne første gang i den nyrestaurerte hallen. Å ha slike rammer, er som å ha en fest hver dag. Jeg kan tippe at det har vært mellom 7.000 og 10.000 mennesker innom festivalen denne uken. Masse barn, foreldre. En kan si at det har vært et fantastisk stevne, det beste stevneværet som har vært noen sinne, sier styreleder i Troens Bevis, Sten Sørensen.

Egil Svartdahl talte under gudstjenesten i Sarons Dal søndag. Foto: Torrey Enoksen

Signalbygg i regionen

Sørensen, som også er politiker i Lyngdal, mener landsdelens største kongress-, teater- og konsertsal kan gi et løft for Lister og Lindesnes regionen.

– Det har blitt en fantastisk ramme her i denne salen. Jeg håper flere enn oss kan bruke denne fantastiske hallen i fremtiden. Som en representant fra entreprenøren sa, det har skjedd to store ting her i denne delen av landet. Det er undervannsrestauranten Under, og det er det underet her. Han mente dette bygget er blitt et vel så stort under. Dette er så store ting at de kan fungere som magneter. Vi synes det er fint å få lov til å være med på dette, mener Sørensen.