For noen uker siden etterlyste NVE, ved seniorrådgiver Anne Johanne Kråkenes, flere opplysninger om tiltak i forbindelse med utbyggingen av Buheii Vindkraftverk, blant annet i forhold til iskast. I tillegg ønsket Kråkenes nærmere beskjed om hensynet til friluftsliv.

– Jeg trodde disse var oversendt dere, men vi registrerer nå at det har skjedd en glipp. Beklager, innleder prosjektleder for Buheii Vindkraft, Gudmund Sydness, i et svarbrev.

Jeg trodde disse var oversendt dere, men vi registrerer nå at det har skjedd en glipp.

Falkefjellstøl

Han fremholder at når det gjelder friluftsliv i tilknytning til Buheii vindkraft er det avtalt flere tiltak med Kvinesdal og Sirdal kommuner.

– Dette inkluderer bistand til en opprustning av Falkefjellstøl, omlegging og tilpasninger av skiløyper og i en viss grad turstier, samt vedlikehold av løsningene. I tillegg er turbinen nærmest Falkefjellstøl tatt ut av planene, noe som reduserer virkning av vindkraftverket for Falkefjellstøl, fortsetter Sydness.

I tillegg er turbinen nærmest Falkefjellstøl tatt ut av planene.

Varsle fare med lys

Kvinesdal kommune skriver i sin høringsuttalelse at de ønsker at det varsles med lys i tillegg til skilt, i perioder med fare for ising.

– Buheii vindkraftverk er positive til å gjennomføre et slikt tiltak, og vil begynne arbeidet med å se på hvordan dette kan gjennomføres teknisk, påpeker Sydness.

Kvinesdal kommune skal tidligere ha gitt tillatelse til bygging av en skogsbilveg nord for Buheii vindkraftverk.

– Denne vegen vil bli en naturlig veg for gående til Falkefjellstøl fra Risnes‐siden. I dag går det en sti i samme område, sier prosjektlederen.

Og videre:

– Når det gjelder sikkerhetsavstanden til turbiner og ising er det beregnet til 270 meter, noe som kan reduseres til 220 meter dersom det installeres avisingssystem på den enkelte turbin. De tre nordligste turbinene i Buheii vindkraft ligger 595 meter (turbin 17) 350(turbin 12) og 265 meter (turbin 9) fra den eksisterende stien. Buheii vindkraft mener derfor at et vilkår i MTA om avisingssystem på turbin 9 vil kunne være hensiktsmessig, da dette i henhold til Kjeller vindteknikk vil redusere anbefalt sikkerhetsavstand til 220 meter.

Når det gjelder sikkerhetsavstanden til turbiner og ising er det beregnet til 270 meter.

Konkretisere

Buheii vindkraft påpeker samtidig at de er positive til å få på plass en overordnet plan for frilufstliv.

– Vi er positiv til dette, og vil fortsette arbeidet med å konkretisere plan for friluftsliv utover de punkter som er nevnt over, forklarer prosjektleder for Buheii vindkraft, Gudmund Sydness.