Uttalelsen kommer fra Flekkefjord og Opland Turistforening (FOT) som en del av deres høringssvar på NVEs nasjonale ramme for vindkraft.

– FOT jobber for å legge til rette for at flere skal få gode naturopplevelser. Vi er opptatt av å ta vare på det flotte kyst- og fjellandskapet vi har, som er grunnlaget for å kunne drive med friluftsliv. Vindkraftanlegg gir store sår i naturen og forandrer landskapet for alltid. Derfor vil vi ha strengere begrensninger for hvor det kan bygges vindkraftanlegg, skriver Marianne Haugland på vegne av organisasjonen.

– Mot klare anbefalinger

FOT mener at det må legges større vekt på natur- og friluftslivs-verdier i planleggingen til NVEs ramme til vindkraft.

– I en rapport fra 2015 kommer Miljødirektoratet med kraftig kritikk av Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) praksis for å gi vindkraftkonsesjoner. Det står blant annet at «det er svært mangelfullt dokumentert hvordan miljøhensyn faktisk er vektlagt i NVEs prioriteringsrunder» og at det er «vanskelig å se noen gjennomgående konsistens, når konsekvenser for miljøverdier har betydning for konsesjonsspørsmålet eller ikke». Mange av de gitte vindkraftkonsesjonene er gjort mot til dels klare anbefalinger fra Miljødirektoratet om ikke å tillate utbygging, fortsetter hun.

FOT jobber for å legge til rette for at flere skal få gode naturopplevelser.

Uberørt natur et sted i Lister. Foto: Picasa

Laget regional friluftsplan

Samtidig påpekes det at Vest-Agder fylkeskommune har laget en regional plan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet (for perioden 2014-2020). Det blir dessuten fremholdt at den regionale planen er laget i samarbeid mellom kommuner i Vest-Agder, Vest-Agder fylkeskommune, Fylkesmannen i Vest-Agder, friluftsråd og frivillige organisasjoner i fylket.

– Det er også utarbeidet et temakart over viktige og svært viktige friluftsområder. Kartet er ment som et viktig verktøy i arbeidet med arealforvaltning og konsekvensutredninger. Mange friluftsområder på dette temakartet, som er av viktig og svært viktig betydning, ligger nå inne på kartet til NVEs nasjonale ramme for vindkraft for Agder- og Rogaland-regionen, påpeker Haugland og fortsetter:

– NVE mener at «Våre overordnede analyser imidlertid tilsier et lavere konfliktnivå i dette området enn i store deler av landet. Fra et nasjonalt perspektiv framstår det utpekte området derfor som et av de mest egnede områdene for ny vindkraftutbygging i Norge». Dette er vi i FOT ikke enig i. FOT oppfatter at her kommer NVEs plan i flere konflikter med den regionale planen for Vest-Agder.

Det er også utarbeidet et temakart over viktige og svært viktige friluftsområder.

Vindkraftanlegg vil lage varige sår, også i Lister-region, mener Flekkefjord og Opland turistforening. Foto: Picasa
Temakart over viktige og svært viktige friluftsområder. Foto: Flekkefjord og Opland turistforening.

– For stor belastning

Det blir føyd til at Tellenes Vindpark i Sokndal/Lund og Lista Vindpark allerede er bygget.

– Det som blir sør-Norges største vindpark, Tonstad Vindpark, er under bygging. Det er videre gitt konsesjon til Kvinesheia Vindkraftverk og Buheii vindkraftverk ( begge Kvinesdal) og Skorveheia Vindkraftverk (Flekkefjord). Totalbelastningen er blitt for stor, understrekes det blant annet.