– Nå har regjeringen satt ekspressfart på sentralisering av Norge! De som var til stede på møtet i Oslo torsdag var oppgitte og forbannet, sier en rasende ordfører Arnt Abrahamsen til Lister24.

– Jeg mener ekspertutvalgets rapport må skrinlegges, sier Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Vannkraftinntektene

Torsdag var 300 ordførere og rådmenn fra kraftkommuner og industrikommuner i hele landet til stede i Oslo for å bli orientert om ekspertutvalgets rapport.

I 2018 satte Finansdepartementet ned et ekspertutvalg som skulle vurdere beskatningen av vannkraft. Denne uken overleverte utvalget sin rapport til finansminister Siv Jensen.

Skjerka kraftverk i Åseral er en av gullgruvene for både Agder Energi og Åseral kommune. Kraftkommunene er i harnisk etter at et utvalg vil fjerne inntektene til distriktskommunene. Foto: Anders Martinsen fotografer

Jeg mener ekspertutvalgets rapport må skrinlegges.

– Nå har regjeringen satt ekspressfart på sentralisering av Norge, mener ordfører Arnt Abrahamsen etter at et utvalg vil ta vekk inntektene til kraftkommunene Foto: Mona Wikøren

Utvalget foreslår å forandre skattereglene slik at kommuner som tjener på vannkraft, kan få inntektene kraftig redusert. Blant annet foreslår utvalget at ordningene med konsesjonskraft og konsesjonsavgift skal avvikles. Videre mener utvalget at eiendomsskatten på vannkraftverkene skal normaliseres. Dette er inntekter kommunene får direkte i dag.

Også kraftbransjen sier at utvalget foreslår feil medisin i forhold til ønsket om mer vannkraft.

– Feil medisin

Utvalget mener bortfall av disse ordningene til fordel for kommunene, svekker selskapenes evne til å investere. Det er ikke ordfører Per Sverre Kvinlaug enig i.

– Også kraftbransjen sier at utvalget foreslår feil medisin i forhold til ønsket om mer vannkraft. Det er grunnrenteskatten og ikke de kommunale ordningene som er problemet, mener han.

Dette er en sentralisering som tvinger de små rike kraftkommunene til å slå seg sammen naboen.

Storsamfunnet

Dersom regjeringen får gjennomslag for en så drastisk endring av skattereglene for kraftkommunene frykter ordfører Abrahamsen at regjeringen også vil endre på reglene for vindkraft- og industrikommunene.

– Jeg må bare si at dette såkalte ekspertutvalg skjuler seg bak et mandat fra regjeringen. Essensen i første omgang er at vannkraftkommunene kan få et inntektstap på totalt 3,6 milliarder kroner. Hvis denne rapporten blir vedtatt vil det endre hele Norge. Det er bare logisk at vannkraftkommunene som har ofret areal skal ha goder av dette! Det er ikke de sentrale strøkene som ofrer arealer til kraftproduksjon, det er distriktkommunene! Jeg frykter at Kvinesdal, Sirdal, Audnedal og Åseral vil bli vingeklippet. Det vil igjen rive i stykker hele regionen. Dette er en sentralisering som tvinger de små, rike kraftkommunene til å slå seg sammen naboen, mener Abrahamsen.

– Løftebrudd

Dersom utvalgets forslag blir vedtatt vil Kvinesdal årlig tape nærmere 38 millioner kroner i kraftinntekter. Sirdal kan miste 60 millioner, mens Bykle 80 millioner kroner.

Abrahamsen får støtte av kollegaen sin i Kvinesdal.

– Det vil medføre store negative konsekvenser. En grov beregning viser et bortfall av inntekter på nærmere 38 millioner kroner årlig. Forslaget om å fjerne kommunenes rett til konsesjonskraft og konsesjonsavgifter oppleves som et løftebrudd og brudd på samfunnskontakten. Kommunenes rettigheter er tross alt nedfelt som vilkår for konsesjon. Det vil også være et moralsk løftebrudd om man fjerner kommunenes andel av verdiskaping etter at utbygging er gjennomført. Dette var en forutsetning før utbyggingen og et vilkår for tillatelsen, sier Kvinlaug.

– Nå har regjeringen satt ekspressfart på sentralisering av Norge, mener ordfører Arnt Abrahamsen etter at et utvalg vil ta vekk inntektene til kraftkommunene Foto: Mona Wikøren