Nyheten om at Norges Vassdrag og energidirektorat (NVE) skulle skrote planen som de har utarbeidet for Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet, ble kjent under Energidagene som blir holdt i Oslo.

– Det skulle være et konfliktdempende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt til å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sa statsminister Erna Solberg til NRK da regjeringen fortalte om å legge planen i en skuff.

Indre del av Agder

1. april i år ble det kjent at NVE mener 13 ulike områder her til lands var godt egnet for utbygging av vindkraft. Store deler av heieområdene i Vest-Agder, fra Sirdalsheiene i vest, helt inntil dagens E39 og øst og nordover til Setesdals- Vestheiene, ble vurdert som meget aktuelle områder for etablering av vindmøller.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at regjeringen ikke skal ha en nasjonal ramme for vindkraft på land. Foto: Bjørn Hoel

Dette har fått både befolkningen og politikerne i de berørte områdene til å reagere. Kort tid etter at planen ble presentert ga de som var til stede på folkemøtet ved Eiken skule klart til kjenne at de var i mot etablering av vindmøller på heieområdene både på Kvinesheia, Høghei, Kylland og mot Åseralsheiene.

Ifølge NRK har det kommet over 5000 høringssvar på rammeplanen, der i blant 56 kommuner. 49 kommuner, der i blant kommunene i Lister, har svart klart nei til vindturbiner innen sine områder.