Det var under «åpen post» at Kvinlaug hadde fått spørsmål fra Frp-politiker Linn Anita Reppen Egeland om han ville legge til rette for kommunestyret for å behandle saken på nytt. Hun stiller også spørsmål om vedtaket er gjort etter riktig saksbehandling.

Advokatsvar

I den forbindelse hadde Kvinlaug innhentet svar fra advokat Elisabeth Finsnes i advokatfirmaet Tofte DA. Hun kan ikke se at saken er feilaktig behandlet i kommunen i utgangspunktet.

«Etter de opplysningene jeg (advokaten) har mottatt, ser kommunens vedtak ut til å være fattet av rett instans og i samsvar med forvaltningslovens krav til saksbehandlingsregler. Det er heller ingen tvil om at det materielt sett er anledning til å fatte vedtak med det aktuelle innhold i henhold til bestemmelsene i plan- og bygningsloven § 19-2 andre ledd.»

Hun viser videre til at vedtaket ble påklaget og klagebehandlet av Fylkesmannen, som stadfestet kommunens vedtak.

Fylkesmannens vedtak

Når det da gjelder omgjøring, viser Finsnes til at det er Fylkesmannens vedtak som nå gjelder. Om en eventuell omgjøring skal finne sted, må kommunen be Fylkesmannen om omgjøring av eget vedtak.

«I forhold til fylkesmannens omgjøringsadgang, fremgår denne av forvaltningsloven § 35; Et forvaltningsorgan kan omgjøre sitt eget vedtak uten at det er påklaget dersom

  1. endringen ikke er til skade for noen som vedtaket retter seg mot eller direkte tilgodeser eller

  2. underretning om vedtaket ikke er kommet fram til vedkommende og vedkommende og vedtaket heller ikke er offentlig kunngjort, eller

  3. vedtaket må anses ugyldig.

Jeg (advokaten) kan ikke se at noen av disse alternativene er oppfylt her. Endringen vil være til skade for noen vedtaket retter seg mot, underretning er kommet frem og vedtaket kan heller ikke anses ugyldig, skriver Finsnes, som avslutningsvis viser til det skal særskilte og kvalifiserte omstendigheter til før vedtaket kan omgjøres – kvalifisert interesseovervekt.»

Innbyggerinitiativ

Som Kvinesdal24 skrev for noen uker siden har aksjonsgruppen Bevar Heiane levert inn flere hundre underskrifter til ordfører Kvinlaug for å saken opp til ny behandling. Ifølge Bevar Heiane er 147 av underskriftene fra kvindøler, noe som er innenfor kravet om to prosent av innbyggerne. I sitt svar under «åpen post» sa Kvinlaug at kommunen nå vil sjekke opp om dette antallet stemmer og er innenfor kravet.

– I tillegg må lovens øvrige vilkår hva angår innbyggerinitiativet vurderes. Rådmannen er i gang med dette arbeidet, og vil legge frem sin vurdering og et notat på neste kommunestyremøte.