Les også de tilhørende sakene:

Gründer og teknolog Helge Briseid Risnes, som gikk til sak for å få stoppet vindkraftverket på Buheii, som han riktignok tapte, er ikke overrasket over at NVE nå har godkjent MTA-plan.

– Jeg synes likevel det er påfallende at NVE godkjenner MTA-planen like etter at prosjektleder for Buheii vindkraftverk var blitt orientert om at konsesjonen til Buheii skal drøftes i kommunestyret 20. november, sier han.

Jeg synes likevel det er påfallende at NVE godkjenner MTA-planen like etter at prosjektleder for Buheii vindkraftverk var blitt orientert om at konsesjonen til Buheii skal drøftes i kommunestyret.

15. oktober ble det nemlig avholdt telefonmøte, hvor blant annet representanter for Kvinesdal kommune var med, deriblant ordfører Per Sverre Kvinlaug og kommunalsjef Tor Arne Eiken. Møtet skal ha kommet i stand på oppfordring fra Gudmund Sydness, (prosjektleder fra Nordisk vindkraft og Buheii Vindkraftverk), som ønsket å orientere om arbeidet i prosjektet. Ordføreren på sin side, orienterte eksempelvis om at det er kommet et innbyggerforslag (fra organisasjonen Bevar Heiane, journ. anm) som skal behandles i kommunestyret i novembermøtet, ifølge referatet.

20. november skal Buheii vindkraftverk realitetsbehandles i kommunestyret. Foto: Multiconsult

Friluftsliv

Koblingen Risnes har til Buheii er at han har bruksrett til ei hytte i dette området. Han er dessuten godt kjent her, med mange, og gode minner, ikke minst i forhold til jakt og friluftsliv generelt, ifølge ham selv.

– Det jeg reagerer sterkest på er at ikke NVE og OED er mer opptatt av å forholde seg til lovverket. Det virker som at de er mer opptatt av å dele ut vindmøllekonsesjoner enn å følge Naturmangfoldsloven. Det kan se ut som at NVE og OED (Olje- og energidepartementet) nærmest har instruert Kvinesdal kommune og fylkeskommunen i forhold til vindkraft, sier Risnes.

Han understreker at han på ingen måte er i mot vindkraft, gründer og teknolog som han er:

– Men vindmøller må bygges på områder hvor de ikke gjør så stor skade, sier han.

Risnes legger til at:– Kvinesdal har jo lenge drømt om å få til et vintersportssted på Knaben. Det blir det neppe noe av om det blir bygget haugevis med vindmøller her, med blinkende lys og det hele. Utbygging av Buheii vindkraftverk vil bli en ulykke for Kvinesdal, om det blir en realitet.

Erstatningskrav

Han innrømmer samtidig at han tviler på at det nå er mulig å stoppe vindmølle-prosjektet på Buheii.

– Det er jo gitt konsesjon til en vindmøllepark på Buheii. Skulle det nå bli stoppet vil det garantert komme krav om erstatning, sier han.

Risnes legger til at han også er svært spent på om politiske ledere i Kvinesdal står ved sine valgløfter.

– Jeg var på et valgkampmøte i Liknes i sommer. Der var alle partilederne i mot vindmøller i bygda. Jeg er spent på om de holder valgløftene sine. Skulle kommunestyret si nei er jeg spent på hva som vil skje, vedgår han.

Jeg er spent på om de holder valgløftene sine.

NAV-skandalen

Helge Briseid Risnes ser likheter med hvordan NVE og delvis også OED har tolket reglene/lovverket i forhold til vindkraft, med den nasjonale NAV-skandalen, med brukere som urettmessig har blitt straffet fordi de har mottatt stønader mens de har oppholdt seg i EU/EØS-land, noe som i etterkant har vist seg at de kunne.

– NVE har vært mer opptatt av å dele ut vindkraftkonsesjoner enn å forholde seg til lover og regler, uttaler Briseid.