Sjetteklassingene Joar Høyland Ringsbye, Mikal Træland og Lucas Bjelland Egeland, som til daglig går på Liknes skole i Kvinesdal, mener det er på høy tid å ta grep for å stoppe den planlagte vindmølleutbyggingen på Kvinesheia. Brevet, som altså er adressert til bygdas ordfører, Per Sverre Kvinlaug, lyder slik:

– Vi er tre gutter som går i sjette klasse på Liknes skole. Vi har samlet noen grunner til at vi ikke ønsker å ha vindmøller på Nordhelle og håper du tar deg tid til å lese dette. Vi ønsker ikke vindmøller på Nordhelle fordi det ødelegger naturen og dyrelivet. Dyrene kommer til å stikke av og det blir ikke noe mer elgjakt. Mange bor her på grunn av friluftsliv og jakt, og om vindmøllene kommer tror vi at mange flytter. Vi trives ute i naturen og liker å bo her oppe. En av oss er mye på besøk og da er vi mye ute og utforsker i naturen. Om vindmøllene kommer er vi redde for at vi ikke lenger kan dra ut å utforske og at dere ødelegger skogen vår, står det, og fortsetter slik:

Dyrene kommer til å stikke av og det blir ikke noe mer elgjakt.

– Vi er også redde for at vindmøllene skal bråke mye og at vi ikke skal få sove om natten. Ikke sett opp vindmøllene, da tror vi at folk på Førland, Nordhelle og Hidreskog kommer til å flytte og at det ikke blir noen folk der.»

Brevet er undertegnet med elevenes håndskrevne signatur.

Skoleelevene Lucas Bjelland Egeland, Mikal Træland og Joar Høyland Ringsbye vender tommelen ned i forhold til vindmølleutbygging i Kvinesdal. Foto: Bjørn Hoel

Storefri

Kvinesdal24 får en prat med sjetteklassingene i storefri på Liknes, tirsdag denne uka. De inviterer oss med inn i biblioteket i administrasjonsbygningen slik at vi får prate i fred. Besøket vårt skaper stor interesse fra de andre elevene.

På spørsmål om hvorfor de har valgt å skrive et slikt brev, svarer Joar Høyland Ringsbye, som i følge sine to klassekamerater var den første som kom på denne ideen.

– Vi er så redde for at naturen skal ødelegges og som går utover dyrelivet. Og kanskje jeg ikke kan gå på jakt, slik som de som har levd før meg her har gjort, sier Ringsbye, som bor med familien på Øvre Førland.

Og kanskje jeg ikke kan gå på jakt, slik de som har levd før meg her har gjort.

– Stillheten

Mikal Træland, som altså bor på Nordhelle, sier følgende:

– Det er jo mye støy med de vindmøllene, og jeg er redd for at stillheten på heia blir ødelagt.

– Men det er jo mange som mener at vindmøller er det vi trenger i en verden med store klimautfordringer, fordi det gir oss fornybar energi?

– Ja, kanskje, men jeg tror heller at vindmøller ødelegger mer enn de hjelper. Jeg føler at de ikke har peiling. Det er greit at de gir oss strøm, men det er ikke sikkert vi får beholde den en gang, sier Træland.

Støtter kameratene

Lucas Bjelland Egeland bor ikke slik til at han vil bli direkte berørt, men han støtter gjerne sine kamerater.

– Jeg besøker dem ofte, og da er vi alltid ute. Jeg tenker at det ikke vil bli så gøy å være ute når det kommer vindmøller, sier han.

Han forteller også at grunnen til at de valgte å skrive til nettopp ordføreren, var fordi han kanskje kunne gjøre noe med vindmølleplanene.

– Vi håper han kan være med å forhindre dette, sier Egeland.

– Ja, også har han jo mer makt enn oss. Han sa at han var blitt mer skeptisk, skyter Mikal Træland inn.

Ja, også har han jo mer makt enn oss.

Gruer seg

De tre sjetteklassingene sier at de gruer seg litt til neste sommer, om det blir noe av vndmølleutbyggingen, på grunn av alt veiarbeidet som må gjøres, og som de tror vil settes i gang da ...