Kvinesdal kommunestyre skal behandle saken om revidert konsesjonssøknad i forhold til Kvinesheia vindkraftpark i sitt møte 13. mars. I rådmannens innstilling fremgår det at Kvinesdal kommune har for lite kunnskap om virkningene av endrede turbinstørrelser til å kunne si ja eller nei til søknaden om økt effekt.

– Detaljplan med beskrivelse av støy, skyggekast, visuelle virkninger, fugl og naturmangfold må foreligge før vi kan gi svar, påpeker rådmann Jens Arild Johannessen, og som anmoder NVE om å ikke avgjøre saken før MTA-plan (miljø, transport, anlegg) har vært på høring.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug roser sin egen rådmann for klok tilnærming. Foto: Mona Wikøren

– Klok tilnærming

– Jeg synes rådmannen har en klok tilnærming til dette. Det er viktig at vi får mer informasjon om hvilke konsekvenser de nye turbinene vil få. Jeg vil samtidig understreke at Statkraft har fått konsesjon til å bygge vindmøller. Det saken dreier seg om her er om kommunestyret vil godkjenne effektendringen i forhold til de nye møllene, sier ordfører i Kvinesdal Per Sverre Kvinlaug (KrF).

Statkraft har fått konsesjon til å bygge vindmøller.

Illustrasjon på størrelsesforholdet mellom de omsøkte møllene og de det nå søkes konsesjon for. Foto: Privat

Store forskjeller

Han opplyser at det i sin tid var stort flertall i kommunestyret for å gi Statkraft konsesjon til å bygge møller på 60 MW, og med en høyde på 127 meter. De nye møllene vil få en effekt på 90 MW, med en høyde på 187 meter. Dessuten vil såkalt omskrevet areal øke med nesten tre ganger så mye. Disse tallene bekreftes også av Statkraft.

– Med slike store møller så nærme tett-bebygd strøk vil jo kunne endre Kvinesdals skyline for all fremtid?

– Ja, det er nettopp slike ting vi nå skal ta med i vurderingen. Vi trenger et bedre grunnlag, totalt sett, understreker ordføreren.

Nå skal partigruppene først behandle denne saken førstkommende mandag. Saken skal opp i kommunestyret 13. mars.

Vi trenger et bedre grunnlag, totalt sett.

Ap-veteran i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad, er i utgangspunktet positiv til vindmøller. Foto: Bjørn Hoel

I utgangspunktet positiv

Opposisjonsleder i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad (Ap), er enig med Kvinlaug.

– Kvinesdal kommunestyre har jo tidligere vært positive til vindmøller på Kvinesheia. Men det er klart at når ting foreslås endret så mye som her, mener jeg det er riktig å innhente flere opplysninger. Vi trenger best mulig kunnskap før vi tar noen endelig avgjørelse. Med så store endringer blir det en helt annen sak, vedgår Jerstad.

Han innrømmer at han i utgangspunktet er positiv til vindkraft.

– Ja, det er jeg. Men det er klart at om det skulle komme frem opplysninger om at det blir for stor belastning for natur og mennesker, med slik store møller, så kan jo ting endre seg. Jeg tror det er veldig bra at vi flere opplysninger om hvilke konsekvenser disse møllene får, sier han.

Med så store endringer blir det en helt annen sak.

Varaordfører Lena Rannestad Kloster sier at Kvinesdal Høyre vil behandle den endrede konsesjonssøknaden grundig. Foto: Vidar Falkum

Ikke forskuttere

Varaordfører i Kvinesdal, Lena Rannestad Kloster(H), sier i en kommentar at Kvinesdal Høyre skal ha gruppemøte på mandag, for å behandle saken.

– Jeg ønsker ikke å forskuttere hva jeg tror vi lander på. Men generelt er det viktig å ta hensyn til endringer som er foreslått, og ikke minst hvilke konsekvenser dette vil få for natur og miljø, og ikke minst for de som bor i området. Kvinesdal Høyre behandler alltid slike saker grundig, og vurderer for eller i mot. Foreløpig er det det jeg vil si om den saken, sier varaordfører Lena Rannestad Kloster.

Kvinesdal Høyre behandler alltid slike saker grundig.