– Blir vi flere besøkende enn det er kommunestyrerepresentanter så tror jeg det kan spille inn rent psykologisk til vår fordel, sier Helge Wathne, som er en av flere kvindøler som har engasjert seg sterkt i debatten. Han er selv grunneier på Nordhelle, og vil bli direkte berørt om Kvinesheia Vindkraftverk blir noe av.

– Til nå har vi overfor politikerne mest eksistert i form av artikler, brev, innlegg i lokalaviser, klagesaker til Statkraft, NVE, og så videre. For egen del mener jeg at det er på høy tid at kommunestyret får noen ansikter å forholde seg til. Det kan også medføre at de tenker seg godt om når de skal avgi sine stemmer, sier Helge Wathne.

– Hvor håper dere å oppnå?

– Jeg håper jo at enda flere kommunepolitikere ser galskapen i dette, og svarer nei på begge spørsmålene, både i forhold til utsettelse og økning av effekt. De skal få lov til å se oss inn i øynene å si at «dette går vi for», eller «dette går vi ikke for». På et eller annet tidspunkt så blir dette personlig, sier Wathne.

Jeg håper jo at enda flere kommunepolitikere ser galskapen i dette.

I blant annet dette området på Nordhelle i Kvinesdal kan det monteres vindmøller på opp til 187 meter. Foto: Lister24

Rådmannens forslag

I rådmannens forslag til vedtak står det at:

«Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap om virkningene til å kunne si ja eller nei til søknaden om å øke installert effekt. MTA-detaljplan med beskrivelse av for eksempel støy, skyggekast, visuelle virkninger og fugl og naturmangfold må foreligge før vi kan gi svar. Vi ber NVE om å ikke avgjøre saken før MTA-detaljplan har vært på høring.»

E-39

Når det gjelder forslaget om å utsette fristen for å sette vindkraftverket i drift, skriver rådmannen at han ikke har noen innvendinger til det:

«Kommunen minner om planene for ny E-39 over Kvinesheia og ber om at dette arbeidet blir samkjørt med planene for vindkraftverket for å finne fram til best mulig løsninger».

I forvaltningsutvalgets innstilling, fra møtet 28. februar, fremholdes flere av de samme argumentene. Blant annet fremmet MDG og Frp et felles forslag, nemlig at: «Kvinesdal kommune fraråder på det sterkeste å gi Statkraft Vind Utvikling DA en endret installert effekt for Kvinesheia Vindpark fra 60 MW til 90 MW, samt utvidet kapasitet på transformator fra 70 MVA til 100 MVA. Kvinesdal kommune fraråder samtidig en utsatt igangsettelse til 31.desember 2021. Om NVE likevel skulle velge å gå videre med saken må KU-forskriften (konsekvensutreding) oppfylles.

NVE har i denne saken utsatt fristen med å komme med uttalelser til etter kommunestyremøtet.

Vil fylle opp kommunestyresalen Foto: Olav Hoel

– Lite kunnskap

Kvinesdal Ap fremmet følgende forslag til vedtak:

«Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap om virkningene til å kunne si ja eller nei til søknaden om å øke installert effekt».

Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap.

Fellesforslag fra Frp og MDG fikk tre stemmer i utvalget, mens Ap sitt forslag fikk fire og ble og ble vedtatt.

I en høringsuttalelse fra kommunestyrepolitikerne i Lyngdal, som også vil bli noe berørt om det blir noe av utbyggingen, sa man et enstemmig nei til Statkrafts ønske om å endre reguleringsplanen for Kvinesheia vindkraftverk.