Se kommunestyret i opptak her:

Det mente Geir Inge Ringsby, som var en av mellom 20 og 30 tilhørere som hadde tatt turen til rådhuset i Kvinesdal onsdag kveld. Her var det nemlig kommunestyremøte, hvor det var høring om Statkrafts ønske om økt installert effekt på vindturbiner på Kvinesheia, og utsatt frist for å sette kraftverket i drift.

– Samtidig virker som at flere har fått øynene opp for hvor alvorlig dette egentlig er, sa Ringsby videre.

Samtidig virker som at flere har fått øynene opp for hvor alvorlig dette egentlig er

Godt besøkt tilhørerbenk. Foto: Bjørn Hoel
Kommunestyret i Kvinesdal hadde flere saker på dagsorden. Foto: Bjørn Hoel

Ap-flertall

Det kommunestyret til slutt stemte for, var et forslag fra Arbeiderpartiet, som først ble foreslått i forvaltningsutvalget:

«Kvinesdal kommune mener at vi har for lite kunnskap om virkningene til å kunne si ja eller nei til søknaden om å øke installert effekt. Kvinesdal kommune mener at KU-forskriften må oppfylles med oppdatert konsekvensutredning i forhold til naturinngrep, landskap, støy, refleksblink med videre, før det tas stilling til endringssøknaden. Kommunen har ingen innvendinger mot å utsette fristen for å sette vindkraftverket i drift. Kommunen minner om planene for ny E39 over Kvinesheia og ber om at dette arbeidet blir samkjørt med planene for vindkraftverket for å finne fram til best mulig løsninger.»

De vil ikke ha vindmøller på Kvinesheia. Fra venstre To-Odd Lie, Olga Wathne og Helge Wathne. Foto: Bjørn Hoel
I blant annet dette området ved Nordhelle i Kvinesdal er det planlagt vindmøller. Foto: Lister24

Frp og MDG

Dette forslaget fikk 19 stemmer i kommunestyret. Forslaget som falt og fikk åtte stemmer kom Frp og MDG. Det lyder slik:

«Kvinesdal kommune fraråder på det sterkeste å gi Statkraft Vind Utvikling DA en endret installert effekt for Kvinesheia Vindpark fra 60 MW til 90 MW, samt utvidet kapasitet på transformator fra 70 MVA til 100 MVA. Kvinesdal kommune fraråder samtidig en utsatt idriftssettelse til 31.desember 2021. Om NVE likevel skulle velge å gå videre med saken må KU-forskriften (konsekvensutreding) oppfylles.»

SP snudde

Det var i 2012 at Kvinesdal første gang sa ja til vindmølleprosjektet på Kvinesheia. Den gang var det 22 stemmer for og fem imot. De som har snudd siden den gang er Senterpartiet.

– Senterpartiet har snudd i denne saken, på grunn av den nye informasjonen som har kommet. Det blir for store konsekvenser, uttalte blant annet Senterpartiets kommunestyrerepresentant Ole Helle.

Senterpartiet har snudd i denne saken, på grunn av den nye informasjonen som har kommet

– Konsesjon gitt

Den første som tok ordet i debatten angående vindkraftverk på Kvinesheia, var Arbeiderpartiets representant Per Rafoss.

– Konsesjonen for Kvinesheia er allerede gitt, og den har en tillatt estimert effekt på 60 MW. I 2012 sa 22 representanter ja til bygging av vindkraftverk. Den gang hadde vi to innspill, som begge ble tatt hensyn til i konsesjonen. Konsesjonen, som ble gitt til SAE Vind er nå overtatt av Statkraft. Den konsesjonen var litt fleksibel i forhold til framtida og utvikling i forhold til vindturbiner. Statkraft ønsker nå å ta i bruk vindturbiner som er større enn det som er nevnt, men i søknaden legges det også opp til å redusere antallet turbiner, færre internveier og mindre området, sa han blant annet.

Statkraft ønsker nå å ta i bruk vindturbiner som er større enn det som er nevnt, men i søknaden legges det også opp til å redusere antallet turbiner

Runar Nilsen (Frp) er redd for at utenlandske aktører vil overta driften av vindmølleparken. Foto: Bjørn Hoel
MDGs Frode Jerdal fikk ikke med seg flertallet i kommunestyret. Foto: Bjørn Hoel

Frykter salg

Den som kanskje var aller mest kritisk var Frps Runar Nilsen:

– Jeg er helt enig med MDG-representanten Frode Jerdal, som mener at vi må se til havs. Vi må slutte å båndlegge store områder på land, innledet han.

– Det som også er et tegn i tiden er alle konsesjonene som nå blir behandlet rundt om i kommunestyrene, i NVE og OED, blir solgt til utlandet. Et eksempel gjelder det er en vindpark i Rogaland, nemlig Måkaknuten. Den ble solgt til Zürich kommune, få dager etter at konsesjonen var gitt. Jeg sier ikke at det samme vil skjer her, men sannsynligheten er der. Dette er verdipapir, fortsatte Runar Nilsen.

Jeg sier ikke at det samme vil skjer her, men sannsynligheten er der

Ikke oppgitt

En som på mange måter har frontet vindmøllemotstanden i Kvinesdal den siste tiden, er Helge Wathne, som bor på Nordhelle, og som vil bli direkte berørt av utbyggingen.

– Jeg hadde håpet på et annet utfall enn dette. Men to har snudd og vi er på rett vei. Det blir jo en omgang til. Saken skal tilbake til kommunestyret, så får vi se, sa Wathne, og føyde til at han er spent på hva NVE nå sier, etter å ha behandlet alle hørings-uttalelsene som er kommet i saken.

Men to har snudd og vi er på rett vei