I utgangspunktet var fristen for å komme med uttalelser til NVE, i forhold til utbyggingen av Kvinesheia Vindkraftpark, satt til 1. mars. Men på grunn av politisk behandling av saken, har Kvinesdal kommune og Vest-Agder fylkeskommune fått utsatt frist til 14. mars.

Naturvern med mer

– NVE har mottatt om lag 15 uttalelser i saken, blant annet fra naturvernorganisasjoner, grunneiere og tekniske instanser som Avinor og Telenor. Etter 14. mars vil vi gå gjennom alle uttalelsene, forklarer saksbehandler i NVE, Mathilde Berg.

Etter 14. mars vil vi gå gjennom alle uttalelsene.

– Og vi skal selvfølgelig ikke konkludere i denne saken før vi har gått grundig gjennom søknaden og alle innspillene, understreker Mathilde Berg.

– Mer kunnskap

Som nevnt skal saken opp til politisk behandling i Kvinesdal kommunestyre 13. mars. I forkant oppfordret rådmann Jens Arild Johannessen til å etterlyse mer kunnskap angående virkningene av endrede turbinstørrelser, før politikerne sier ja eller nei til søknaden om økt effekt.

– Detaljplan med beskrivelse av støy, skyggekast, visuelle virkninger, fugl og naturmangfold må foreligge før vi kan gi svar, påpekte rådmann Johannessen. Han anmodet også NVE om å ikke avgjøre saken før MTA-plan (plan for miljø, transport, anlegg) har vært på høring.

– Klok tilnærming

Ordfører Per Sverre Kvinlaug mente at rådmannen hadde en klok tilnærming til denne problematikken.

– Det er viktig at vi får mer informasjon om hvilke konsekvenser de nye turbinene vil få. Jeg vil samtidig understreke at Statkraft har fått konsesjon til å bygge vindmøller. Det saken dreier seg om her, er om kommunestyret vil godkjenne effektendringen i forhold til de nye møllene, poengterte Kvinlaug.

Jeg vil samtidig understreke at Statkraft har fått konsesjon til å bygge vindmøller.

Også opposisjonsleder og tidligere ordfører i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad, etterlyste mer kunnskap.

– Kvinesdal kommunestyre har jo tidligere vært positive til vindmøller på Kvinesheia. Men det er klart at når ting foreslås endret så mye som her, mener jeg det er riktig å innhente flere opplysninger. Vi trenger best mulig kunnskap før vi tar noen endelig avgjørelse. Med så store endringer blir det en helt annen sak, sa Jerstad for cirka halvannen uke siden.

Gruppemøter

Forrige mandag ble det også avviklet gruppemøter i partiene. På spørsmål til Ap-leder Jerstad, om han opplevde en stemningsendring i partigruppa i Ap etter at nyhetene om at møllene vil bli 187 meter høye, og med en en såkalt omskrevet arealøkning på nesten tre ganger så mye som i den opprinnelige konsesjonen, svarte han at skepsisen nok var litt større enn den hadde vært.

– Ellers står vi fast på det jeg tidligere har sagt, at vi trenger mer kunnskap for å ta stilling, sa han.