– Folk må tenke like mye på brannsikkerhet på hytta som de gjør hjemme. Akkurat der tror jeg det svikter litt, sier driftsleder Anders Kristoffersen ved Brannvesenet Sør IKS.

Men han er kjapp til å presisere:

– Generelt sett er folk flest godt oppmerksomme på brannsikkerheten - også på hytta.

Forskrift fra 2016

En forskrift om brannforebyggende tiltak fra 2016 krever at det skal gjennomføres feiing og tilsyn av samtlige hytter og fritidsbygg i landet. Brannvesenet Sør har satt seg som mål å nå over samtlige fritidsboliger i Lindesnes, Lyngdal, Farsund, Kvinesdal, Åseral og Hægebostad kommune. Det betyr at 13.000 hytteeiere må kontaktes for å avtale tid. Prosjektet startet i 2018 med cirka 500 inspeksjoner. I fjor kunne nye 1000 krysses av.

– Vi må innom i overkant av 1000 hytter årlig om vi skal klare det på ti år. Vi er i rute. Mesteparten av inspeksjonene blir lagt til ferier og nå planlegger vi for påskeferien, sier Kristoffersen.

Mesteparten av inspeksjonene blir lagt til ferier og nå planlegger vi for påskeferien.

Røykvarslere, brannslukningsutstyr, rømningsveier og forholdene rundt ovner. Det er de fire områdene brannfolkene er mest opptatt av når de inspiserer hyttene. Det er noen gjengangere i det de påpeker.

Eldre årgang

– Ofte er både røykvarslere og brannslukningsutstyret av eldre årgang. Mange er ikke klar over at batterikapasiteten på røykvarslerne blir betydelig svekket av å stå i rom med store temperatursvingninger. Det er det jo ofte i fjellhyttene. Man fyrer opp varmen de helgene man er der, mens temperaturen er lavere når man ikke bruker hytta, sier Kristoffersen.

Det er ikke bare i hytter av eldre årgang de finner ting å påpeke. Også nyere hytter kan ha forhold som kan svekke brannsikkerheten.

– I de aller nyeste hyttene er det spesielt en ting vi finner. Det kan være brennbart materiale i nærheten av sotluka og pipene. Det har nok sammenheng med at mureren og byggmesteren ikke har koordinert sitt arbeid godt nok, sier han.

Utfordrende med logistikken

Det er mye logistikk som skal klaffe for å få gjennomført tilsynet.

– Først må eieren kontaktes og så må vi finne et tidspunkt som vi kan komme oss inn på hytta. Derfor har vi lagt de fleste tilsynene til feriene. I vinterferien og påskeferien gjør vi en innsats på fjellet, mens sommerferien blir brukt til å ta hyttene i skjærgården, sier Anders Kristoffersen.

– Det har utelukkende vært positive tilbakemeldinger fra hytteeierne. De er svært glade for å få besøk av oss og takknemlige for å få denne inspeksjonen, sier han.

Driftsleder Anders Kristoffersen og avdelingsleder Torbjørn Høyland er i gang med å inspisere distriktets fritidsboliger. Målet er å nå over alle i løpet av ti år. Foto: Gunder Christophersen
Brannvesenet Sør IKS skal lete etter brannfeller i alle fritidsboligene i sitt område. Inspektør Per Kristian Leikanger (t.v.) og driftsleder Anders Kristoffersen vil at folk skal tenke like mye brannsikkerhet på hytta som hjemme. Foto: Gunder Christophersen