Det betyr i klartekst at kun ett av seks oppdrag som brannvesenet har hånd om, 16,7 prosent, er utrykninger til brann.

I Kvinesdal er antallet noe høyere. Der er 30 av 105 oppdrag knyttet til reelle branner, enten bygningsbranner, skogbranner, bilbranner eller andre typer branner.

Det viser tall fra nettjenesten brannstatistikk.no, som er levert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Utvalgte 2019-tall

KommuneBygningsbrannTrafikkulykkerGress og skogbrann
Kvinesdal31120
Farsund835
Lyngdal8197
Hægebostad1410
Audnedal241
Flekkefjord8118

Automatisk brannalarm

– I underkant av 60 prosent av oppdragene og utrykningene våre er knyttet til automatiske brannalarmer som er blitt utløst på grunn av andre årsaker enn brann, sier brannsjef Knut Berg Bentsen i Brannvesenet Sør IKS.

De falske alarmene kan skyldes alt fra teknisk feil og feil bruk til dusjing, vaffelsteking og nå i julen godt stekte ribber.

– Det går mye unødig tid og ressurser til de automatiske brannalarmene, men de er likevel viktige. De objektene som har automatiske brannalarmer er ofte bygninger hvor det er stor risiko hvis man skulle få en brann. Det er ofte skoler, helseinstitusjoner, hoteller, industrivirksomheter eller bygg med andre store verdier i. Men vi har stort fokus overfor eierne på at automatiske brannvarslingsanlegg oppgraderes og brukes riktig, forklarer Berg Bentsen.

Statistikk over oppdrag som brannvesenet har hatt i Kvinesdal i 2019.
Et ubebodd hus i Agnefestveien i Lyngdal brant ned til grunnen i slutten av november. Foto: Arild Westmoen

Omsorgssenter-brannen

I Lister-kommunene Farsund, Lyngdal, Flekkefjord, Kvinesdal, Hægebostad og Audnedal ble det ifølge brannstatistikkene registrert 30 bygningsbranner i 2019, 52 trafikkulykker og 51 utrykninger til gress- og skogbranner.

Brannen på Kvinesdal omsorgssenter i sommer er den mest omfattende Brannvesenet Sør IKS har hatt å hanskes med i år.

– Ellers minnes vi jo alle den tragiske ulykken i Kvinesdal i sommer, der en av våre menn mistet livet i forbindelse med en trafikkulykke under brannutrykning. Den skjedde før jeg begynte som brannsjef, men det er selvsagt en hendelse som har preget organisasjonen vår i år, forteller Bentsen.

Ut fra statistikkene som hører inn under Brannvesenet Sør IKS ser brannsjefen en trend med færre bygningsbranner enn tidligere.

– Det brenner mindre enn før. Det tror jeg kan ha en sammenheng med at det er blitt jobbet veldig godt med forebygging de siste årene. Det er også færre som fyrer med ved, noe som igjen har ført til færre pipebranner, sier brannsjefen.

Det brenner mindre enn før. Det tror jeg kan ha en sammenheng med at det er blitt jobbet veldig godt med forebygging de siste årene.

Helserelaterte oppdrag

I 2019 har Brannvesenet Sør hatt flere helserelaterte oppdrag enn tidligere.

– Alle våre brannstasjoner er satt opp med hjertestartere. Ved hjertestans blir vi kalt ut av 110-sentralen. Ofte er det vi som er nærmeste redningsressurs, fordi vi med våre 15 stasjoner har en unik tilstedeværelse, særlig i områdene som er tynt befolket. Vi bistår også i større grad enn tidligere ambulansepersonell med bæreoppdrag på pasienter. Også utrykning til trafikkulykker utgjør en stor del av vår hverdag. Brannvesenets oppgaver har gått mer over fra kun brannutrykninger til redningsoppgaver, sier Knut Berg Bentsen.

Andre typer oppdrag som brannvesenet har hatt hånd om i 2019 er blant annet forurensningssaker, bistand for politiet, trusler om selvdrap, berging av verdier, personer i vannet og naturhendelser.

Brannvesenet har hatt 717 oppdrag i Lister-kommunene i 2019. Av disse er det 30 bygningsbranner, blant annet ved Musikkens hus i Farsund i begynnelsen av november. Foto: Svein Morten Havaas

Selv begynte han i jobben som brannsjef i høst, og brannen ved Musikkens hus i Farsund i november er den han husker best fra Lister-regionen i 2019.

Brannen på Kvinesdal omsorgssenter i sommer er den mest omfattende brannen som Brannvesenet Sør IKS har hatt å hanskes med i 2019. Foto: Camilla Klungland Ousdal
Nostalgilåven i Eiken ble totalskadet i brann i begynnelsen av desember. Foto: Torrey Enoksen