Prisen skal deles ut for tolvte gang på Trafikksikkerhetsdagen i Kvinesdal kulturhus førstkommende tirsdag 15. oktober.

– Vinneren kommer til å bli offentliggjort tirsdag, uttaler daglig leder i organisasjonen «Ta vare på livet», Jan Egil Omdal, som selv er fra Kvinesdal i en utsendt pressemelding.

Opplysningene om hvem som er nominert til prisen tilkjennegis i denne meldingen.

Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug og «Kjør me ved»-kampanjen er nominert til trafikksikkerhetsprisen Ta vare på livet 2019. Foto: Tom Arild Støle

Nominerte

«Kjør me ved» er foreslått to ganger - både ved initiativtaker ordfører Per Sverre Kvinlaug og ved ungdomsrepresentanter fra organisasjonen. I tillegg er «Be Careful» ved Einar Haugland, som har kommet til i kjølvannet av «Kjør me ved»–kampanjen nominert. De to siste som er nominert er Kjell Nilsen og lærer Gunnar Jensen fra Feda.

Ifølge forslaget var ordfører Kvinlaug sterkt medvirkende til at Kvinesdal kommune fikk en egen trafikksikkerhetsplan. Kvinesdal var for øvrig den første kommunen i Norge med en slik plan.

Ungdommene i «Kjør me ved» har blitt forbildet for hele landet med sine YouTube-filmer. Disse er sett av hundretusener og påvirker flere til å endre kjørevaner.

Einar Haugland nomineres for sin ide med å gi en pengesum fire ganger i året på 10.000 kroner til en utvalgt ungdom fra Kvinesdal kommune. Det skjer ved loddtrekning. Betingelsen er at man ikke har hatt dødsfall, hardt skadde eller grove overtredelser av vegtrafikkloven i Kvinesdal siden forrige pengeutdeling.

Einar Haugland og «Be Careful»-kampanjen er nominert til trafikksikkerhetsprisen Ta vare på livet 2019. Foto: Bjørn Hoel

Engasjement

Kjell Nilsen er nominert for sitt langvarige engasjement for sikker adferd i trafikken i flere sammenheng. På skoler og barnehager, sykkelstier og veiprosjekter. I eget transportselskap var trafikksikkerhet alltid første prioritert. I 2016 ble hans firma ranket blandt topp tre som sikreste transportfirma i landet. Gjennom sitt verv i Norsk Lastebil Forbund har hans engasjement vært viden kjent.

Lærer Gunnar Jensen tok ansvar for sikkerheten da barna måtte gå over Feda elva på trafikk farlig bru. Brua ble bygget etter ekstremværet «Synne», som ødela eksisterende bro over elva på Feda. Gunnar Jensen stilte frivillig opp hver dag i lang tid for å gi skolebarna trygghet på sin skolevei.

– Juryen har valgt å kåre en verdig vinner blant høyst verdige kandidater, uttaler Jan Egil Omdal i pressemeldingen.

Juryen har valgt å kåre en verdig vinner blant høyst verdige kandidater.

Daglig leder i «Ta vare på livet», Jan Egil Omdal, mener man har verdige kandidater til årets trafikksikkerhetspris. Foto: Mona Wikøren

Tidligere vinnere

I elleve år har «Ta vare på livet» delt ut en nasjonal trafikksikkerhetspris til en eller flere personer, eller en organisasjon som over tid har vært med å sikre oss når vi ferdes i trafikken. Prisen har blitt delt ut hver år - henholdsvis annethvert år nasjonalt og annethvert år lokalt i distriktet.

Lokalt har prisen tidligere blitt gitt til politi Hans Gregers Aarenes, lektor Arne Penne, regional leder Liv Falkum i Trygg Trafikk, brannmester Jon Inge Aasen og Jan Alf Danielsen i Brannvesenet Sør, og Liv Stordrange for sitt engasjement for bruk av bilbelte i busser i Norge. I tillegg til dette ble det tildelt en ærespris til Lars Versland for hans innsats for trafikksikkerhet.

Nasjonalt er prisen blitt gitt til UP-sjef Leif N. Olsen, forsker ved Sintef Dagfinn Moe, Norsk Luftambulanse og generalsekretær i Norsk Motor Cykkel Union, Morten Hansen. I fjor valgte juryen å dele ut prisen til samferdselsdepartementet.