– En selvhjelpsgruppe er mennesker som møtes jevnlig for å bearbeide problemene sine i et fellesskap. De deler samme erfaring på en livsbelastning, og er likemenn. Dette tilbudet vil gjelde for alle innbyggerne i hele Lister, ikke bare i Kvinesdal, sier kommunepsykolog Anne Marie Sand Bakken i Kvinesdal kommune.

«Friminuttet»

Selvhjelpsgruppen bærer navnet «Friminuttet», ved at man ønsker at gruppen skal bli et sted og et slags friminutt, der man også kan føle seg sett og vite at andre, som selv kjenner på tapet og det nye livet etterpå, forstår.

Trafikksikkerhetskampanjen «Kjør me ved» i Kvinesdal, som er et folkehelsearbeid, har engasjert mange frivillige og fagfolk. Det var i forbindelse med en samtale med mange av de involverte i trafikkulykker at kommunepsykolog Sand Bakken så behovet for en selvhjelpsgruppe.

En selvhjelpsgruppe er mennesker som møtes jevnlig for å bearbeide problemene sine i et fellesskap. De deler samme erfaring på en livsbelastning.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug, som leder styringsgruppen for «Kjør me ved» ønsker det nye tilbudet velkommen, og verdsetter engasjementet som innbyggerne viser.

– Han har vært en viktig pådriver for tilbudet som forebygger nye trafikkulykker og nedsatt psykisk helse generelt, sier Anne Marie Sand Bakken.

Vil styre seg selv

Gjennom «Kjør me ved» er hun blant annet blitt kjent med Åse Merethe Skordal, som mistet sønnen sin Pål i en trafikkulykke da han var bare 19 år.

– Åse sin stemme har vært sentral i den holdningsskapende filmen «Kjør me ved» med fokus på foreldreperspektivet og forebygging blant ungdom. Åse ønsket å kunne treffe andre som hadde vært i samme situasjon, og et sted å dele sorg og savn, og snakke om å leve med tapet. Dette ble starten på selvhjelpsgruppen «Friminuttet», et navn Åse valgte, forklarer kommunepsykologen.

Hun vil selv være med i en oppstartsfase, men etter hvert vil gruppen styre seg selv.

– Møtene blir på kveldstid, cirka én gang i måneden. Gruppen vil rekruttere og bruke sosiale medier, med en egen Facebook-side som skal hete «Friminuttet», der medlemmene og andre kan kommunisere og få informasjon, sier Sand Bakken.

Lita Michelle Jakobsen, som mistet sin pappa da hun var fem år, har utformet logoen til gruppen. Foto: Privat

Tegnet logo

Lita Michelle Jakobsen, som mistet sin pappa da hun var fem år, har utformet logoen til selvhjelpsgruppen. Hun har tegning som interesse, og bruker dette for å slappe av i hverdagen. Lita ble utfordret av Sand Bakken til å lage en logo som kunne brukes.

– Hun tegnet et hjerte i et tre hvor hjertet symboliserer smerten ved tapet, men hvor nye erfaringer og grener vokser ut gjennom samtaler med andre. Å skape nye nettverk i nye livssituasjoner kan være en viktig ressurs for mange. Dette kan styrke den enkelte, og man kan oppleve større grad av mestring, sier Anne Marie Sand Bakken.