Det er daglig leder i virksomheten Jannickes Minnefond, Jan Egil Omdal, som sier dette.

Nå har organisasjonen søkt Kvinesdal kommune om 250.000 kroner i støtte for å ferdigutvikle et spillbrett og en spilleske, og tar dermed trafikksikkerhet til et nytt nivå.

Brettet har fått det beskrivende navnet «Trafikksikkerhetsspillet Ta vare på livet» og skal også selges inn til landets største butikk-kjeder. «Ta vare på livet» er for øvrig også en underorganisasjon til Jannickes Minnefond, som står for gjennomføringen.

– Dette planlegges å være i salg over hele landet høsten 2019, sier Omdal.

Dette planlegges å være i salg over hele landet høsten 2019

Leken integrering

Han understreker at brettspillet vil være for hele familien med leken integrering av trafikkoppførsel, pedagogikk og underholdning.

– Våre to spillutviklere Thom-Åge Klungland og Kim Klungland har bakgrunn fra spillverden og design. Den ene har mastergrad innen game og design. Den andre arbeider som systemingeniør og grafisk designer, fremholder Omdal.

Våre to spillutviklere Thom-Åge Klungland og Kim Klungland har bakgrunn fra spillverden og design

Det har tatt tre-fire år å utforme og teste dette spillet, og det er brukt mellom 900 og 1.000 dugnadstimer på utvikling og testing, ifølge søknaden som er sendt Kvinesdal kommune.

– Spillutviklere, fagpersoner, pedagoger og konsulenter har vært med på å utvikle figurer, spørsmål og mimekort, brett, regelbok og ulike terninger, sier Jan Egil Omdal.

Spillet er laget for hele familien, med en minste aldersgrense på sju-åtte år.

– To til seks spillere kan spille samtidig, og en gjennomsnittlig spillomgang vil vare fra en time og oppover, avhengig av hvor mange som deltar, fortsetter han.

Jan Egil Omdal har vært med og utviklet Trafikksikkerhetsspillet Ta vare på livet. Foto: Bjørn Hoel
Spillutvikler Thom-Åge Klungland spiller mot daglig leder i Jannickes Minnefond, Jan Egil Omdal, Foto: Bjørn Hoel

– Det sosiale

Og det spilles altså manuelt, og ikke digitalt.

– Brettspill, som andre typer spill, er nå på full rulle inn i dagligstuen til alle familier. Vårt valg om å gå brettspillveien fremfor digitalisering begrunnes i første omgang i det sosiale samværet og de gleder man kan skape rundt dette. Dert er også et ønske og et mål om å oppnå samme status og assosiasjoner på et brettspill som man har med quiz-boken når man dra på hytta i påsken. Uansett tror vi at trafikkregler, som i utgangspunktet kan være ganske kjedelig å lære seg blir morsommere å forholde seg til gjennom dette spillet, sier Jan Egil Omdal.

Thom-Åge Klungland er en av to spillutviklere. Foto: Bjørn Hoel

Tragisk utgangspunkt

Jan Egil Omdal er en svært allsidig mann, med mange jern i ilden. Bakgrunnen for det store engasjementet innen trafikksikkerhet skyldes en tragedie. Han mistet nemlig sin datter Jannicke i en alvorlig trafikkulykke for 20 år siden.

– Der og da bestemte jeg meg for å gjøre alt hva jeg kunne for å forbedre trafikksikkerheten, sier han.

Prosessen med dette spillet vil uansett gå sin gang, uavhengig av hvilket svar de får.

– Men det hadde vært fint og fått et klapp på skulderen av kommunen, sier han.

Uansett tror vi at trafikkregler, som i utgangspunktet kan være ganske kjedelig å lære seg blir morsommere å forholde seg til gjennom dette spillet.

Utfordringer

Spillutvikler Thom-Åge Klungland medgir at det har vært jobbet lenge og grundig med dette spillet.

– En av utfordringene har vært å gjøre spillet interessant over lengre tid. Derfor har vi blant annet lagt inn noe vi kalle mimekort. Å mime et svar skaper ofte en god stemning, sier Klungland.