«Kjør me ved»-prosjektet, som har fokus på trafikksikkerhet blant ungdom i Kvinesdal, lanserer nå studiemateriell, som skal kunne brukes i skolen. Onsdag hadde elever fra Kvinesdal ungdomsskole og elever fra TIP (teknikk og industriell produksjon, journ. anm.) ved Flekkefjord videregående skole møtt opp i Kvinesdal kulturhus for å se det nye studiemateriellet og diskutere innholdet.

– Vi har ingen å miste, innledet ordfører Per Sverre Kvinlaug. Foto: Siw Eline Holmen

Vil hindre dødsfall

Ungdommer som kjenner kjørekulturen har bidratt til å utvikle studiemateriell med korte filmer som kan drøftes i klasserommet eller sees på fra mobilen. Alle filmene avsluttes med åpne spørsmål som er ment å starte diskusjon blant ungdommene. Dette er en del av et kommunalt folkehelsearbeid som er utformet som en holdningsendringskampanje, ledet av kommunepsykolog Anne Marie Sand Bakken og styringsgruppen i «Kjør me ved».

Styringsgruppa i «Kjør me ved», bestående av Ingrid Omland, Anne Beth Mål Arntzen, Torje Båo og Charles Gyland, var til stede for å dele sine egne sterke historier fra trafikken. Foto: Siw Eline Holmen
Hele Kvinesdal ungdomsskole og en skole fra Flekkefjord vgs. deltok på premieren. Foto: Siw Eline Holmen
Kommunepsykolog Anne Marie Sand Bakken poengterte at mange vil kunne lære noe av «Kjør med ved»-filmene. Foto: Siw Eline Holmen

– Vi har ingen å miste, men flere har dessverre opplevd nettopp det. Det er vanskelig, og det er derfor det er viktig at vi hjelper hverandre, innledet ordfører Per Sverre Kvinlaug, som åpnet premieren.

Styringsgruppa i «Kjør med ved», bestående av Ingrid Omland, Anne Beth Mål Arntzen, Torje Båo og Charles Gyland, var også til stede for å dele sine egne sterke historier fra trafikken.

– Veldig viktig

Etter at premieren var over, snakket Lister med Torleiv Hadland (14) og Ida Dyrstad (15), som går i henholdsvis 9. og 10. klasse på Kvinesdal ungdomsskole. Ingen av dem er gamle nok til å kjøre bil, men filmene de så gjorde inntrykk. Ungdommene fremmet det å si ifra til en sjåfør som kjører stygt som et viktig poeng.

– Det er veldig viktig det de sier, at vi må tørre å si fra, sier Hadland.

– Jeg synes det er dumt at folk ikke tør å si nei fordi de er redde for å ikke bli likt, supplerer Dyrstad. Hun har selv opplevd å sitte på med noen som ikke holdt fartsgrensen, men turte å si ifra til sjåføren.

– Det er jeg glad for, sier hun.

Filmene gjorde inntrykk på Ida Dyrstad (14) og Torleiv Hadland (15). Foto: Siw Eline Holmen

Ungdommene er enige om at de gjerne vil kjøre fint og forsiktig når de selv får lappen, men tror ikke det er mulig å bli kvitt problemet heller.

– Det kommer alltid til å være noen som «galner» seg, i hvert fall i denne bygda, mener Hadland.