– Norge har kjempe gode fordeler for utbygging av vindkraft, ikke minst i forhold til Danmark og Tyskland. Utnyttelsen av vind er høyere enn i land vi sammenligner oss med. Derfor har vi prøvd å finne en balanse for hvilke områder som egner seg best på utbygging av vindkraft, sa vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund under en direktesendt presentasjon mandag formiddag.

Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. Foto: NVE

13 større geografiske områder

Siden i fjor sommer har NVE på oppdrag av Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet jobbet på høygir for å kartlegge hvor de mener det kan være mest egnet for etablering av vindkraft.

43 områder over hele landet har blitt analysert. NVE har kuttet listen ned til 13.

Et av de største geografiske områdene NVE mener kan egne seg best er noen få kilometer inn i landet fra Kristiansand via Kvinesheia og Skrelia til Åna-Sira og inn i landet mot Sirdalsvannet og Knaben, videre til like sør for Hekkfjellet i Eiken og øst og nordover mot Sveindal og Setesdal.

Innenfor dette området mener NVE at det er områder igjen som er mindre egnet for utbygging av vindkraftparker enn i andre.

– Ikke fritt frem

Vassdrags- og energidirketøren påpekte før han overleverte rapporten til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen, at det ikke var fritt fram for de enkelte vindkraftselskapene å bygge ut, men at de måtte søke konsesjon.

Samtidig påpekte han at innenfor de ulike områdene som er blitt analysert, er det områder hvor NVE mener natur- og miljøhensyn som taler for ikke blir utbygd.

– I de ulike områdene vil det være fulle konsesjonsprosesser som er minst like grundige som i dag, etter at vi har mottatt den kunnskapen som vi har. Det er derfor ikke fritt frem for vindkraftområder. Det er heller ikke en utbyggingsplan, eller tempoplan. Dette er en faglig vurdering av de områdene som er mest egnet for vindkraft, når en har tatt hensyn til vindressurser, nett og natur- og miljøhensyn, mener vassdrags- og energidirektøren.

Det har vært stilt stor spenning til om rammeplanen for vindkraft som NVE har utarbeidet. Planen blir nå lagt frem til høring Foto: Bjørn Heller, Scanstockphoto

Stor debatt

Gjennom prosessen før mandagens overlevering til de to statsrådene, fortalte Lund at det er blitt laget 21 rapporter som har tatt for seg ulike temaer som natur, miljø, dyreliv, fugler, påvirkning av telekommunikasjon, flytrafikk og mer.

– Det har vært mye debatt om vindkraft den siste tiden. Det er en god ting at folk er engasjert i denne debatten. I lokalmiljøet sitt, naturen og samfunnet en er en del av. Samtidig er debatten lite nyansert. Mitt inntrykk er at enten er du veldig for vindkraft. Da har du nesten ingen hindringer. Eller så er du i mot, og ser knapt noen argument for vindkraft. Det er argumenter for vindkraft. Norge har gode forutsetninger for verdiskaping gjennom vindkraft, og skape verdier for det stoffet som verden trenger mest for tiden; utslipsfri og karbonfri energi. Det er et argument, sa vassdrags- og energidirektør Lund.

Etter at rammerapporten nå er oversendt regjeringen, skal denne sendes ut på høring, før Stortinget får den på sitt bord igjen, trolig til høsten.