I Kvinesdal har holdningendring hos bygdeungdom mot kjøreatferd vært en sentral tematikk gjennom flere års arbeid. I 2017 lanserte kommunen filmen «Kjør me ved», som styringsgruppen deres også forøvrig het, for å nå bredt ut som en tankevekker. I tillegg kom ungdommene med sterke signaler om behovet for en plass å samles; en plass hvor de kunne mekke på bil og spinne i lovlige former.

Det er nå i god gang.

Tett samarbeid

– Vi har jobbet tett med ungdommene for å finne en plass og få dette til. Vi bestemte oss for å ha det på NMK Kvinesdal sin motorstadium, for der er de dedikerte innen nettopp denne tematikken; med skruing, mekking og kjøring. Det lyktes vi med, og nå er det bare byggesøknad og slik som må på plass - men det ser positivt ut, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Etter planen skal alt være klart til 1. januar 2021. Det skal ferdigstilles et nytt klubbhus til 2,7 millioner kroner på området til Kvinlog Motorstadion, og det skal kjøpes bruksbiler til klubben.

– Tilbakemeldingene jeg får, både av gamle og nye - for det har jo pågått over tid, er at de gleder seg til å komme dit og være en del av et sosialt miljø og drive med det de har lyst til, sier Kvinlaug.

– Det har vært en spennende reise med store inntrykk ihop med ungdommene. De har vært en veldig viktig drivkraft i dette. Det er flott å se reaksjonene.

Tre år

Opplegget er regulert ved at NMK tar på seg ansvaret med å drive ungdomsklubben i tre år - i tett dialog med Kvinesdal kommune. Det opprettes også styre i forhold til klubben, og planen er å møtes to ganger ukentlig, hvorav det den ene kvelden er tillat med drifting.

For å organisere dette må klubben ha godkjente personer som står for sikkerheten av spinning. To voksne skal være der om kvelden, og da må minimum den ene inneha nødvendig mekanisk erfaring.

Klubben er beregnet for ungdom i alderen 13 til 25 år.