– Jeg må innrømme at jeg sjeldent blir så satt ut som jeg gjorde nå. Dette var noe helt spesielt.

Det sier Per Sverre Kvinlaug til Kvinesdal24 noen minutter etter at han har mottatt Ta vare på livet sin trafikksikkerhetspris for 2019.

– Jeg må bare si tusen takk til juryen og til alle som har vært med på arbeidet som har ført til denne prisen. Dette er resultatet av lagarbeid, sier han.

Juryens begrunnelse

I elleve år har «Ta vare på livet» delt ut en nasjonal trafikksikkerhetspris til en eller flere personer, eller en organisasjon som over tid har vært med å sikre oss når vi ferdes i trafikken. Prisen har blitt delt ut hver år - henholdsvis annethvert år nasjonalt og annethvert år lokalt i distriktet. Begrunnelsen for at Kvinlaug fikk den i år var at Kvinlaug tidlig så behovet for et systematisk arbeid for trafikksikkerhet i Kvinesdal, noe som førte til at kommunen var først i landet med å utarbeide en egen trafikksikkerhetsplan. Han var også blant initiativtakerne til kampanjen «Kjør med ved» som styres og ledes av ungdom på deres premisser.

– Jeg pleier ikke å måle ting opp i mot hverandre i min tid som ordfører, men jeg må få lov til å si at samtalene jeg har hatt med ungdommen i forbindelse med «Kjør med ved»-prosjektet har vært helt spesielt. De åpnet seg virkelig for meg og det har jeg satt utrolig stor pris på. Denne prisen er vel så mye deres. Jeg heier virkelig på ungdommen.

Denne prisen er vel så mye deres. Jeg heier virkelig på ungdommen.

Jan Egil Omdal har engasjert seg sterkt for trafikksikkerhet de siste 20 årene. Bakgrunnen for det store engasjementet innen trafikksikkerhet skyldes en tragedie. Han mistet sin datter Jannicke i en alvorlig trafikkulykke i 1999. Foto: Lars Erik Larsen

Trafikksikkerhet

Det var Jan Egil Omdal som delte ut prisen på vegne av Jannickes Minnefond. Omdal har engasjert seg sterkt for trafikksikkerhet de siste 20 årene. Bakgrunnen for det store engasjementet innen trafikksikkerhet skyldes en tragedie. Han mistet nemlig sin datter Jannicke i en alvorlig trafikkulykke i 1999.

– Det mørket, den fortvilelsen og bunnløse smerte jeg gikk gjennom gjorde jeg ikke lenge etter ulykken bestemte for å gjøre alt som sto i min makt for å forhindre at andre mammaer og pappaer skulle gå gjennom det samme som jeg og Liv måtte gjennomgå, sa Omdal om sitt engasjement før prisen ble delt ut tirsdag.

Prisen ble delt ut på trafikksikkerhetsdagen i regi av Kvinesdal kommune i kulturhuset. Det er første gang at kommunen står som arrangør av dagen. I tillegg til prisutdeling, var det appeller fra Nullvisjonen ved Torstein Salvesen, Torje og Daniel Risøen i «Kjør med ved», politiet ved Jan Magne Olsen, ordfører Kvinlaug og Einar Haugland i Be Careful.

Torje (t.h.) og Daniel Risøen fra «Kjør med ved» har begge tatt et oppgjør med det som var en røff kjørekultur i Kvinesdal. Foto: Lars Erik Larsen

– Ingen å miste

Trafikksikkerhetsplan, Be Careful og «Kjør med ved» er tre tiltak som Kvinesdal kommune har gjort for å få økt fokus på trafikksikkerhet. Torstein Salvesen i Nullvisjonen mener arbeidet har ført til en bedring i kommunen.

– Kvinesdal har tatt store skritt i riktig retning de siste årene. De viser at det nytter å sette fokus på dette arbeidet, sier han.

Ordfører Kvinlaug garanterer at kommunen vil ha fokus på trafikksikkerhet framover også.

– Vi blir aldri ferdig med dette arbeidet, det må jobbes med kontinuerlig, og det skal vi også.

– Vi har ingen å miste, legger han til.

Det var plass til langt flere på trafikksikkerhetsdagen i kulturhuset i Kvinesdal. Foto: Lars Erik Larsen