Det er Sira-Kvina Kraftselskap på Tonstad som har lagt frem en ny tiltaksplan for et prøveprosjekt for forsøk med såkalt ripping av elvebunnen i Kvina. Planen er utarbeidet av konsulentfirmaet Uni Research.

NVEs vedtak omfatter godkjenning av fremlagt tiltaksplan for utlegging av gytegrus i Kvina mellom Åmot og Svindland i Kvinesdal kommune.

– Vårt vedtak forutsetter at fremlagte tiltaksplan for ripping i Kvina er i samsvar med vilkår og forutsetninger gitt i konsesjonen, heter det i vedtaket fra NVE.

Renseprosess

I Kvina er det store arealer som i utgangspunktet har brukbar gytegrus, men som er nedslammet med sand. Det er mulig å rense denne stedegne massen for finsedimenter ved hjelp av ripping, fremgår det av bakgrunnsinformasjonen for saken.

– I de samme områdene er der også arealer med nedslammet stein som, hvis det renses, kan fungere som oppvekstområder for de yngste årsklassene av laks og sjøaure. Disse arealene ligger typisk i øvre del av terskelbassengene og er over tid, som følge av kombinasjonen av tilført finsediment til elven og redusert vannføring og vannhastighet etter reguleringen, nå slammet ned, heter det i NVEs saksutredning

Arealer med nedslammet stein kan, hvis de renses, fungere som oppvekstområder for de yngste årsklassene av laks og sjøaure.

Fagteam

På strekningen mellom broa i Liknes og Englehølen er mye av det opprinnelige grove substratet fortsatt til stede, men gjenauret av sand. Vannhastigheten er imidlertid stedvis høy nok til at laks kan gyte. Sira-Kvina kraftselskap søker nå om å rense disse arealene og gjenopprette gode gyte- og oppvekstområder. For å hente inn erfaringer og detaljkunnskaper på denne elvestrekningen vil Sira-Kvina kraftselskap i første omgang teste ut metoden «ripping» og samtidig overvåke sedimentbelastningen på nedenforliggende områder.

For biotoptiltakene i Kvina er det opprettet et eget fagteam for detaljprosjektering og gjennomføring av tiltakene. I dette fagteamet deltar Kvinesdal kommune, Sira-Kvina kraftselskap, Kvina elveeierlag fellesforvaltning, Fylkesmannen i Aust- og Vest Agder, Uni Research Miljø og Øko-Grønt AS.

Vil ha notat

NVE ber om å få tilsendt et sluttnotat med de viktigste erfaringene fra forsøket med rippingen når det er avsluttet. De skal også orienteres om når anleggsarbeidet starter, ved viktige og/eller kritiske faser ved arbeidet, og når arbeidene er utført.

Det er også et vilkår for godkjenningen at NVE kan følge opp anlegget med tilsyn.

– Det kan fra NVEs miljøtilsyn bli stilt krav om ytterligere detaljering for alle deler av tiltaket. Slike planer skal godkjennes av NVE, heter det videre i vedtaket.