Bakgrunnen for dette er prosjektet med å sikre de gamle avgangsmassene fra gruvedriften på Knaben, hvor staten i 2010 gikk inn med 20 millioner kroner og store tiltak ble gjort for å sikre deponiet, som ligger på statlig grunn. Tiltaket så lenge ut til å være vellykket da sikringsarbeidet var ferdig i 2012, men etterundersøkelsen viste at avrenningen var stanset.

Søkte om penger

– I det siste har vi sett at mer og mer sand havner i bekken langs deponiet, og sandfanget nedenfor er nå fullt. Derfor søkte vi Miljødirektoratet i januar om penger til å renske sandfanget, men vi har ikke fått noe svar ennå. I sommer fikk vi brev fra NVE om at de også har registrert betydelige utfordringer knyttet til sandflukt ut i bekken og videre nedover til Store Knabetjønn, men at de er kjent med prosjektet som er igangsatt i samarbeid mellom kommunen og Sira Kvina, skriver Kvinlaug i brevet.

Erosjonssikring

Ordføreren viser til at det er startet opp et prosjekt med å renske opp og erosjonssikre Knabensand i Kvinaelva. I statsbudsjettet for 2017 ble det etter oppfordring fra kommunen bevilget åtte millioner kroner til arbeidet, og hvor Sira-Kvina Kraftselskap bidrar med fem til ti millioner kroner i tillegg.

Det må gjøres tiltak for å hindre ny avrenning fra deponiet.

– Jeg er bekymret for situasjonen på Knaben. Det må gjøres tiltak for å hindre ny avrenning fra deponiet. Staten er grunneier og sitter dermed med ansvar, men vi kan hjelpe til med arbeidet. Vårt forslag er at det gjøres strakstiltak for å stoppe pågående avrenning, samtidig som det utarbeides en langsiktig plan for overvåking og tiltak for sikring av deponiet. På bakgrunn av dette ber jeg om et møte med dere for å avklare ansvarsforholdene og bli enige om veien videre, avslutter Kvinlaug.

Slik ser det ut i vannet i det aktuelle området. Foto: Privat
Det er mye sand i området. Foto: Privat
Det er mye sand i området. Foto: Privat