Det er Statens vegvesen som har søkt om mudringen og utfyllingen i Fedeåna i forbindelse med erosjonssikringen av brua som ble ødelagt i ekstremværet «Synne» i 2015.

Fylkesmannen gir tillatelse til mudring av 660 kubikkmeter og utfylling av 660 kubikkmeter i vassdraget. Tillatelsen er gitt på klart definerte vilkår.

I 2015 ble brua ved Fedeåna ødelagt på grunn av flom. Brua skal nå repareres og erosjonssikres, og mudring av elvebunnen og utfylling av masser er nødvendig under brua. Det skal også anlegges en midlertidig bru for å avlede trafikken under reparering av permanent bru.

Neste høst

Tidsperiode for tiltaket er anslått av Statens vegvesen til å være høsten og vinteren 2018/2019. Tiltaket kan berøre åtte naboeiendommer. Vegvesenet har som tiltakshaver varslingsplikt overfor disse.

Tiltaket er vurdert av kulturmyndighetene, og rammesøknad for rehabilitering av bru er sendt til Kvinesdal kommune. Saken er også sendt på høring til aktuelle myndigheter og berørte naboer.

Avbøtende tiltak

For å redusere de miljømessige ulempene ved tiltaket, må avbøtende tiltak iverksettes. Det vil være aktuelt med avbøtende tiltak både i anleggsfasen og i avslutningsfasen. For å unngå de mest sårbare periodene for sjøørret, laks og ål har miljøvernavdelingen satt som vilkår at tiltaket ikke skal foregå i tidsperiodene 15.mars til 15.mai og 15. september til 15. november.

– Det kan forekomme betydelig partikkelspredning og tilslamming av vannmassene lokalt under tiltaket. På grunn av strømforhold anser vi det som vanskeliggjort med spredningsbegrensende tiltak som for eksempel siltgardin i elva. Andre avbøtende tiltak må derfor vurderes, heter det i tillatelsen.

Det skal etableres kontroll av partikkelkonsentrasjon i elva under tiltaket. Ved overskridelse av grenseverdi skal tiltaket stoppes og Fylkesmannen varsles.

Sluttrapport skal sendes Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder innen seks uker etter at tiltaket er avsluttet. I rapporten skal det dokumenteres at vilkårene som er gitt i tillatelsen er overholdt. Eventuelle avvik skal begrunnes.