– Her var det gyting av laks i høst og masse yngel å se. Nå får ikke fisken surstoff på grunn av for liten vannføring og blir liggende død i elva, sier Rennestraum.

Han er sterkt kritisk til at man ikke tar mer hensyn til naturen.

– Når den nye konsesjonen mellom Sira Kvina og Kvinesdal kommune blir vedtatt vil minstevannføringen bli økt fra 3,7 til 5 kubikk. Dette mener vi er for lite. Såvidt jeg har skjønt anbefales det 8 kubikk, sier Rennestraum.

Elveleiet i Kvina ligger tørt, konstaterer Magne Rennestraum. Foto: Privat

Grunneieren har ikke noe tall på hvor mye død yngel som er funnet, men legger ikke skjul på at det er betydelige mengder. Mye ligger skjult ved steinene i elva og er vanskelig å få øye på.

– Økonomi er viktig. At pengene renner inn betyr tydeligvis mest for Sira Kvina og kommunen, sier Magne Rennestraum.

Han og flere andre grunneiere er sterkt imot at Knabeåna og Sollisåna skal overføres til Homstølvatn. Rennestraum mener dette vil gjøre vannforholdene i Kvina enda vanskeligere.

Kvinesdal kommune mener at endringene det nå er søkt om kan gjennomføres, såfremt diverse tema blir ivaretatt. Det innebærer blant annet at Sira Kvina kraftselskap (SKK) må slippe minstevannføring i Reinsdalsbekken som minst tilsvarer alminnelig lavvannføring. De må også løse resipientproblematikken for Knaben renseanlegg.