Sakene det gjelder er et innbyggerforslag med krav om ny kommunal behandling av Buheii, og klage på vedtak om godkjenning av MTA-plan samme sted, begge behandlet i kommunestyret 20. november. Opplysningene fremkommer i møteinnkallingen i forkant av kommunestyremøtet onsdag 29. januar, hvor lovlighetsklagen skal opp til behandling.

– Kommunestyret har vurdert lovlighetsklagen knyttet til kommunestyrets vedtak (i ovennevnte saker) og finner ikke at det ble begått saksbehandlingsfeil ved behandling av sakene, foreslår rådmannen. Lovlighetsklagen på vedtakene ble fremsatt 3. desember, av kommunestyrerepresentantene Linn Anita Reppen Egeland, Runar Nilsen, Kjell Inge Hundsbedt og Arne Rygh (alle Frp).

Lovlighetsklagen gikk konkret ut på at kommunestyret ikke ble informert om NVEs vedtak (av 20. november 2019), knyttet til eierskifte i Buheii Vindkraft AS før behandling av sakene, og habiliteten til kommunestyrerepresentant Odd Omland (Ap).

Samme dag

I lovlighetsklagen ga representantene fra Frp uttrykk for at opplysningen om eierskifte i Buheii Vindkraft AS, var av en slik betydning at den burde vært forelagt kommunestyret. I klagen ble det vist til at kommunen var kjent med opplysningen før kommunestyremøtet 20. november, og at kommunen mottok melding om NVEs vedtak samme dag som kommunestyremøte fant sted.

«I forhold til opplysningens betydning vises det til at eierskifte krever godkjenning av NVE etter energiloven og NVEs «Veileder for utforming av søknad om omorganisering og fornyelse». Det anføres manglende etterlevelse av veilederen fra NVEs side. Representantene mente at et eierskifte ville utløse krav om ny konsesjonsbehandling. I tillegg vises det til medieoppslag i TV2 knyttet til sak om utenlandsk eierinteresser i norsk vindkraft», står det å lese i referatet fra møteinnkallingen fra rådmann Jens Arild Johannessen.

Rådmann Jens Arild Johannessen mener det ikke foreligger saksbehandlingsfeil i Buheii-saken. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Habilitet

Når det gjelder kommunestyrerepresentant Omlands (Ap) habilitet vises det i lovlighetsklagen til at Omland i kommunestyremøte opplyste at han har hytte i området, hvor det kan være aktuelt å iverksette avbøtende tiltak i form av snøkanon, som del av avtalen mellom utbygger og Kvinesdal kommune. Det blir påpekt at snøkanonen vil være et gode for hytteeierne i området, og at det gir grunn til å reise spørsmål ved Omlands habilitet.

«I e-post av 11. desember, til ordfører Per Sverre Kvinlaug meddelte kommunestyrerepresentant Reppen Egeland at: «Snøkanonen er en del av avtalen mellom utbygger og Kvinesdal kommune.» Det er ikke er korrekt (ingen slik formulering i avtalen mellom Kvinesdal kommune og utbygger). Det endrer imidlertid ikke habilitetsspørsmålet knyttet til Omland. Det vises her til at Omland ved behandlingen trakk frem de fordelene man kunne få ved utbygging av vindkraftverk på Buheii, og da konkret snøkanon som et eksempel.»

Rådmannen skriver i møteinnkallingen at det ikke var reist inhabilitetsinnsigelse før kommunestyrets behandling 20. november.

– Habilitet var derfor ikke et tema. Rådmannen har derfor funnet det riktig å gi kommunestyrerepresentant Omland anledning til å kommentere lovlighetsklagen, skriver rådmannen.

Habilitet var derfor ikke et tema

Eierskifte

Når det gjelder eierskifte påpekes det fra rådmannens side at det i saksforberedelsene har eierforhold ikke vært en aktuell problemstilling.

– Det må sees i sammenheng med hva som har vært problematisert i innbyggerforslaget og innholdet i godkjent MTA-plan. Rådmannen har ikke ment å unnlate å informere om NVEs godkjenning av eierskifte. Det tilligger NVE å avgjøre konsesjonssøknader. Det følger av energiloven paragraf 3-1 første ledd at man må ha konsesjon for å eie elektriske anlegg, skriver rådmannen og fortsetter:

Det må sees i sammenheng med hva som har vært problematisert i innbyggerforslaget og innholdet i godkjent MTA-plan.

– I «Veileder for utforming av søknad om omorganisering og fornyelse» fra NVE er eierskifte definert som 90 prosent eller mer. NVE har i samsvar med dagens regelverk godkjent ny eier av Buheii Vindkraft AS og overført anleggskonsesjonen på uendrede vilkår.

– Fokuset på natur

I lovlighetsklagen er det tatt til orde for at NVE ikke har håndtert saken korrekt og at eierskifte utløser krav om ny konsesjonsbehandling. Rådmannen uttaler at han ikke kan se at anførselen er relevant for de to sakene, der fokuset har vært knyttet til skadevirkningene på natur og samfunn som følge av vindkraftverket, og ikke på eierforhold.

– Ut fra problemstillingene i sakene er det rådmannens vurdering at sakene var så godt opplyst som mulig før vedtak ble fattet. Dersom man er av den oppfatning at det er beheftet feil ved NVEs vedtak av 20. november 20.19, er det et forhold som må tas opp med NVE, poengterer rådmannen.