Det skriver Einar Risnes i en mail til Kvinesdal kommune og som også fremkommer i postlistene:

– Området rundt Knaben må sees på som en helhet. Disse planene og den ulovlig gitte konsesjonen til Buheii Vindkraft AS har tatt fra meg mulighetene til å utnytte mulighetene jeg har hatt til å drive utvikling av min eiendom, fortsetter han. Han viser blant annet til en kronikk i Dagens Næringsliv, hvor det fremgår at det mangler en totalvurdering i vindkraftsaker generelt.

Konsesjonssøknad

Han skriver samtidig at i konsesjonssøknaden er slike problemstillinger ikke berørt i det hele tatt.

– Denne feilen har påført meg store økonomiske tap, i tillegg til en uholdbar personlig belastning, mener Risnes.

Han fremholder dessuten at den eventuelle produksjonen fra vindkraftverket er solgt til en utenlandsk aktør:

– Det betyr med andre ord at prosjektet vil ha utenlandsk eier, i tillegg til utenlandsk kjøper av elektrisitetsproduksjonen, som igjen betyr at tilnærmet all verdiskapning og profitt i prosjektet eksporteres ut av bygda/kommunen i hele prosjektets levetid.

Denne feilen har påført meg store økonomiske tap, i tillegg til en uholdbar personlig belastning

– Ikke enig

Enhetsleder i plan- og miljøenheten i Kvinesdal kommune, Chris Michelsen, beklager innledningsvis at det er tatt så lang tid å svare, nemlig to måneder.

– Så vidt jeg forstår mener du at kommunestyrets tilslutning til konsesjonssøknaden har påført deg et økonomisk tap som kommunen er ansvarlig for. Kvinesdal kommune er høringsinstans i slike saker, og det vedtaket du refererer til er kommunestyrets høringsuttalelse til konsesjonssøknaden. Kommunen har ingen beslutningsmyndighet, den tilligger staten ved Norges Vassdrags- og Energidirektorat og Olje- og Energidepartementet. Kommunestyret som et demokratisk organ treffer sine vedtak på fritt grunnlag og basert på flertallets syn, skriver Michelsen.

Han påpeker dessuten at han synes det leit å høre om de store negative virkninger Risnes mener konsesjonsvedtaket har påført ham, både personlig og økonomisk.

– Men når du mener kommunen er ansvarlig for det økonomiske tapet du mener at du er påført, kan vi ikke være enig i det. Kommunen har verken tatt initiativ til vindkraftverket eller gitt tillatelse til utbyggingen. Et erstatningskrav må i tilfelle rettes mot den som foretar de inngrep på din eiendom som du mener utløser et erstatningskrav. Hvis du mener konsesjonsvedtaket er feil, kan adressaten for din kritikk også være staten, skriver plan- og miljøetatslederen og fortsetter:

Vi kan ikke kan se at det er grunnlag for noe erstatningskrav mot kommunen.

– Som alle kommuner, forvalter Kvinesdal kommune offentlige midler, og det legger strenge forpliktelser på kommunens økonomiforvaltning. Da vi ikke kan se at det er grunnlag for noe erstatningskrav mot kommunen, ser vi heller ingen hensikt i en nærmere dialog om kommunens ansvar.