Det er Klassekampen som har sak om at en australsk eier med rekordlønn får 20 millioner kroner i året fra Norge for å bygge ut vindkraft.

– Norske forbrukere gir penger til de som klarer å bygge ut vindkraft. I den andre enden sitter en australsk direktør med 110 millioner kroner i lønn, heter det i avisen.

Eier Buheii

Linken til Buheii Vindkraftverk og Kvinesdal er som følger:

Det kom i november frem at NVE har godkjent eierskifte av Buheii Vindkraftverk fra Nordisk Vindkraft Norge AS til svenske selskapet Nordic Renewable Power AB. Dette selskapet eies ifølge NVE av det svenske selskapet Sweden Renewable Power (Holdings) AB, som igjen eies av det engelske selskapet Markbygden Investments (UK) Limited, som er en del av Green Investment Group.

Den nevnte direktøren i Australia heter Shemara Wikramanayake, og hun er ifølge Klassekampen direktør i et stort investeringsfond som heter Macquarie Group.

– De eier britiske Green Investment Group som igjen eier vindmølleparkene under oppføring i Tysvær vindpark og Buheii i Kvinesdal, heter det i avisen.

Og det er for denne direktørjobben hun får 110 millioner kroner for, og er ifølge The Australian Financial Review med dét den best betalte direktøren i australsk historie.

Ikke nok norsk kapital

Klassekampen skriver at for å sikre at det blir bygget ut norsk fornybar kraft, så får produsenter som setter i gang vindkraft innen utgangen av 2021, og oppfyller visse vilkår satt i lovverket, utbetalt penger gjennom grønne sertifikat eller elsertifikat.

Det hadde ikke vært mulig å bygge ut i nærheten av så mye uten utenlandske investorer.

Til sammen er de grønne sertifikatene på om lag 25 milliarder kroner, fordelt på de ulike strømprodusentene fram til 2035.

– Det hadde ikke vært mulig å bygge ut i nærheten av så mye uten utenlandske investorer. Norske kraftselskap er ikke i nærheten av å ha tilstrekkelig kapital, sier Andreas Thon Aasheim i Norwea, som er en interesseorganisasjon for fornybar energi til Klassekampen.

– Lettere å få aksept

Dersom vindparkene i Tysvær og Kvinesdal produserer det de har søkt om å få, til sammen 442 gigawattimer i året, vil Norge ifølge Klassekampen med dagens pris betale i overkant av 20 millioner kroner i året til Maquarie-eide Green Investment Group.

Jeg tror det hadde vært lettere å få aksept om større del av eierne var norske.

– Det er i prinsippet ingen forskjell på om kapitalen er utenlandsk eller norsk, men jeg tror det hadde vært lettere å få aksept om større del av eierne var norske, sier redaktør Anders Bjartnes i Norsk Klimastiftelse og Energi og Klima.