Avtalen ble offentliggjort i Oslo torsdag.

Sammen med et planlagt vindkraftanlegget i Tysvær, skal strøm fra det planlagte Buheii Vindkraftverk drive Eramets smelteverker i Sauda, Porsgrunn og Kvinesdal frem til 2038.

– Vi er glade for å kunne sikre Eramet Norway forutsigbar krafttilgang fra våre norske vindkraftverk, og vi ser frem til å styrke vår rolle som en viktig partner for norsk industri, sier europasjef Edward Northam i Green Investment Group i en pressemelding.

Slik ser en for seg hvordan Buheii Vindkraftverk kan bli seende ut fra Knaben. Foto: Multiconsult

Vi er glade for å kunne sikre Eramet Norway forutsigbar krafttilgang fra våre norske vindkraftverk, og vi ser frem til å styrke vår rolle som en viktig partner for norsk industri

Kan stanse prosjektet

GIG som står bak Tysvær vindpark. NVE ga i 2006, 2013 og 2014 konsesjon til bygging av denne vindmølleparken. Politikerne i Tysvær forsøker nå å få stanset utbyggingen av de opp til 210 meter høye vindmøllene som er planlagt i området.

I 2015 sa politikerne i Kvinesdal ja til at det kunne etableres en vindmøllepark i heieområdene mellom Risnes og Knaben. Dette har innbyggerne i kommunen den senere tiden reagert skarpt på. Under valgkampen foran kommunevalget sist høst lovet politikerne å jobbe mot etablering av vindparken.

Problemet er bare at NVE har gitt Buheii Vindkraftverk konsesjonen på at det kan reises inntil 150 meter høye vindturbiner. Selskapet har signalisert at de ønsker å heve turbinene til 180 meter.

NVE har godkjent Miljø-, transport- og anleggsplanen (MTA-planen) for bygging av inntil 19 vindmøller i dette området. Dersom politikerne i Kvinesdal sier nei til denne planen, kan de sette store kjepper i hjulene for utbyggerne GIG.

Slik ser en for seg hvordan Buheii Vindkraftverk kan bli seende ut fra Knaben. Foto: Multiconsult

Britisk investeringbank

Green Investment Group er et engelsk basert investeringsselskap. Selskapet ble etablert da Macquarie Group kjøpte UK Green Investment Bank (GIB) fra den britiske regjeringen. GIB ble etablert av de britiske myndighetene i 2012 som verdens første statlige investeringsbank som skulle fremme det grønne skiftet.

I november 2019 kom det frem at NVE hadde godkjent eierskifte av Buheii Vindkraftverk fra Nordisk Vindkraft Norge AS til det svenske selskapet Nordic Renewable Power AB.

Dette selskapet eies igjen av det svenske selskapet Sweden Renewable Power (Holdings) AB, som igjen eies av det engelske selskapet Markbygden Investments (UK) Limited, som er en del av Green Investment Group.

Fornybar strøm

Eramet Norway er en av verdens ledende produsenter av manganlegeringer til den internasjonale stålindustrien. Årlig forbruker de tre verkene i Norge over to TerraWatt timer strøm. Ifølge pressemeldingen vil strømavtalen sikre stabil og effektiv drift av verkene.

– Med våre ambisjoner om videre industriell utvikling i Norge trenger vi tilgang på fornybar energi. Avtalen med GIG er derfor et viktig tilskudd til vår kraftportefølje, sier administrerende direktør Bjørn Kolbjørnsen i Eramet Norway i pressemeldingen.