Kommunestyrepolitikere i Frp har altså bedt om lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak vedrørende innvilget innbyggerkrav etter Kommunelovens paragraf 39A.

Initiativ

– Sakene det gjelder (krav om ny behandling av Buheii Vindkraftverk, og klage på vedtak om godkjenning av MTA-plan med detaljeplan Buheii) er behandlet i Kvinesdal kommunestyre etter et innbyggerinitiativ med påfølgende underskriftskampanje, heter det blant annet i de fire sin begrunnelse til Kommunal-og moderniseringsdepartementet.

Videre opplyser de at underskriftskampanjen oppnådde mer enn lovens krav om 300 underskrifter, eller to prosent av innbyggerne.

– Krav om ny behandling er således rettmessig fremmet. Vi viser til rettledningen fra NVE som omhandler spesielt eierskifte, hvor det klart fremgår av saken om Buheii at 100 prosent av aksjene allerede 20. november 2019, ble godkjent av NVE, som altså har en rettleder på emnet, som etter vår mening mangler etterlevelse. Vi mener at opplysningen om eierskifte er av en slik karakter, at dette vil utløse krav om ny konsesjonsbehandling. Vi mener at opplysninger om eierskifte er av så stor betydning at informasjon om dette burde vært forelagt kommunestyret, skriver de fire.

Vi mener at opplysningen om eierskifte er av en slik karakter, at dette vil utløse krav om ny konsesjonsbehandling.

Telefonmøte

De påpeker videre at Kvinesdal kommune i forkant av kommunestyremøtet 20. november ble orientert både gjennom telefonmøte mellom Kvinesdal kommune og utbygger Buheii Vindkraft AS (15. november) og ved oversendelse av godkjent eierskiftevedtak fra NVE 20. november til Kvinesdal kommune om eierskifte fra Buheii Vindkraft AS til Nordic Renewable Power AB.

Sistnevnte selskap eies av Svenske Sweden Renewable Power AB, som igjen eies av det engelsk registrerte Markbygden Investments Limited part i Green Investment Group, som er en del av det Australsk eide Macquarie Group).

Ikke informert

– Det ble hverken før kommunestyremøtet 20. november eller under kommunestyremøte orientert fra vår ordfører Per Sverre Kvinlaug til kommunestyret at et eierskiftet fra Buheii Vindkraft AS var forestående. Ei heller at NVE hadde oversendt kommunen sin godkjennelse til dette eierskifte samme dag, og at dette har en påklagefrist på tre uker, skriver Frp-representantene.

Følgende fire kommunestyrerepresentanter stiller seg bak kravet: Linn Anita Reppen Egeland, Runar Nilsen, Kjell Inge Hunsbedt og Arne Rygh, alle Frp.

Sendes videre

Kommunal- og moderniseringsdepartementet bekrefter at de mottok kravet 3. desember. De skriver:

«Oversendelse av krav om lovlighetskontroll av vedtak mottok Kommunal- og moderniseringsdepartementet 3. desember 2019. Kravet av om lovlighetskontroll av vedtaket ble truffet av kommunestyret i Kvinesdal 20. november 2019. Kravet om lovlighetskontroll er fremsatt av fire kommunestyrerepresentanter fra Frp.

Det følger av kommuneloven paragraf 27-1 første ledd at et krav om lovlighetskontroll skal settes fram for det organet som traff vedtaket. Departementet oversender derfor kravet om lovlighetskontroll til kommunestyret i Kvinesdal som rett instans.

Departementet oversender derfor kravet om lovlighetskontroll til kommunestyret i Kvinesdal som rett instans.

Det følger av § 27-1 første ledd siste setning at dersom kommunestyret opprettholder vedtaket, skal saken sendes videre til departementet. Departementets myndighet til å føre lovlighetskontroll med kommunale vedtak er delegert til fylkesmennene. Dersom kommunestyret i Kvinesdal opprettholder vedtaket, skal saken derfor sendes videre til Fylkesmannen i Agder.»

Flere krav

Også Helge Briseid Risnes har sendt brev til Kommunal- og moderingseringsdepartementet der han ber dem iverksette lovlighetskontroll, av de samme forhold som Frp-representantene.