Kvinesdal historielag klarte det torsdag kveld.

Det kom nemlig dobbelt så mange til kulturhuset som forventet. Mange av dem kom for blant annet å høre på lege Knut Sand Bakken fortelle om legeyrket i nær fortid.

Vekst

Det lokale historielaget har i år vokst med 79 medlemmer fra året før, og har i dag 1.518 medlemmer. Dette gjør Kvinesdal historielag til et av Norges største historielag i forhold til antall innbyggere.

Kasserer Anne-Berit Erfjord har vært kasserer siden de begynte for 35 år siden i 1984.

– De 120 programmene som var trykket for kvelden, var borte lenge før møtet skulle begynne, forteller hun.

Historielagets folk hadde forventet at rundt 100 stykker skulle komme på møtet, men i stedet dukket det opp noe de antar å være over dobbelt så mange.

Styreleder Kenneth Trælandshei åpnet møtet med en markering for å minnes Ingvald Tjørnhom, som i november forsvant på Knaben. Kasserer Anne Berit Erfjord presenterte så regnskapet, som viser at historielaget bidro med 10.000 kroner til leteaksjonen etter den savnede.

De 120 programmene som var trykket for kvelden, var borte lenge før møtet skulle begynne.

Styreleder Kenneth Trælandhei skrøt av alle de frivillige i historielaget som var med på å levere årboken 2019. Foto: Stine Grønolen
Bygdebokforfatter Amund Pedersen mener en bygdebok er en fin måte å bli kjent med kommunen på når man kommer til en ny plass. Foto: Stine Grønolen

Bygdebokprosjekt

Bygdebokforfatter Amund Pedersen var til stede for å orientere om bygdebokprosjektet han har arbeidet med siden sommeren 2018. Han er ansatt som historiker av kommunen, og pendler fra Østlandet for å arbeide med boken.

– Jeg har slekt fra både Flekkefjord og Eiken, men nærmere enn det kommer jeg ikke. Og det er kanskje like galt begge deler, spøkte Pedersen.

Ifølge historikeren, er boken antatt å være ferdig i 2023, hvorpå første bind skal være i trykk i løpet av høsten 2021.

– Utfordringen blir å omfavne alle i kommunen uansett bakgrunn, sier han.

Pedersen kunne videre fortelle at han er avhengig av bidrag fra hele bygda for å få med historiene som fortjener en plass i boken.

Lars Galdal fra Fjotland og Anne-Gunn Foss fra Sandnes var også med på møtet. Lars Galdal har vært medlem i ti år, og bekrefter at det var flere enn normalt på årsmøtet denne kvelden.

– Det pleier å være 80-100 stykker her, men lege Knut Sand Bakken drar nok litt folk, tror han.

Underveis ble det servert smørbrød og kaker til de fremmøtte. Foto: Stine Grønolen
Lars Galdal fra Fjotland og Anne-Gunn Foss fra Sandnes var blant de 200 som deltok på årsmøtet. Foto: Stine Grønolen

Doktor Hjemlestad

Knut Sand Bakken er lege og lokalhistoriker, og han eier i tillegg sitt eget medisinske museum. Han snakket blant annet om doktor Hjemlestad, som flere i Kvinesdal har vært kjent med. Han fortalte at doktor Hjemlestad nok var en litt fargerik og brysk type, men som var veldig god på å sette diagnoser.

Videre snakket Sand Bakken om et dagsaktuelt tema, som vaksinemotstandere.

– Det finnes motstand mot å vaksinere barn i Norge. Før i tiden måtte man omtrent være vaksinert for å kunne gifte seg, og uten vaksinen får vi nok aldri muligheten til å utrydde sykdommer som polio, sa han, og kom til slutt med en oppfordring til alle foreldre om å vaksinere barna sine dersom de har mulighet til det.

Lars Galdal har vært medlem i historielaget i ti år, og er alltid med på årsmøtene. Foto: Stine Grønolen
Selvsagt var det basar og loddtrekning. Foto: Stine Grønolen
Lege Knut Sand Bakken fortalte om astmasigaretter som ble brukt på starten av 1900-tallet for å lindre astmasymptomer. Foto: Stine Grønolen