Dommen omfatter også flere brudd på besøksforbud som ble ilagt mannen i forhold til de to fornærmede i saken.

I tillegg til fengselssttraffen, som er gjort betinget med en prøvetid på to år, er mannen dømt til å betale 1.000 kroner i saksomkostninger.

Sjalusi

Den domfelte 31-åringen var samboer med den fornærmede kvinnen i 10–12 måneder frem til begynnelsen av mars i fjor. Tiltalte har erkjent at han hadde utfordringer med sitt sinne, og det fremgår av dommen at dette var også en av årsakene til at samboerforholdet ble problematisk.

Tiltalte har i retten forklart at bruddet var følelsesmessig vanskelig for ham. Han levde i håp om at det kunne bli bra igjen, og at han følte at han hadde mye uoppgjort som han ikke fikk snakke ut om. Samtidig var han opptatt av at eks-samboeren hadde mye kontakt med den mannlige fornærmede i saken. Han har erkjent at han ble preget av sjalusi.

Sorenskriver Robert Versland var dommer i saken. Foto: Mona Wikøren

Tok nøkkel

31-åringen har erkjent flere av forholdene han er tiltalt for.

Dommen omfatter blant annet at han tok bort nøkkelen til eks-samboerens bolig onsdag 22. mars i fjor. Denne fikk kvinnen først igjen etter å ha fått politiet til å oppsøke domfelte.

I forbindelse med denne episoden skal tiltalte også ha kommet med truende utsagn mot den mannlige fornærmede i saken. Retten mener han utvilsomt utviste hensynsløs atferd mot både eks-samboeren og den nevnte mannen.

Dagen etter tok 31-åringen med seg brekkjern for å bryte seg inn i kvinnens bolig der han visste at hun var sammen med den mannlige fornærmede. Han kom til fornuft ved verandadøren og la brekkjernet fra seg på en stol, men han forsøkte likevel å åpne døren ved å vri på dørhåndtaket. Det ble noen småskader på dørbladkanten som følge av dette.

I forbindelse med denne episoden mener retten det er bevist at tiltalte også skal ha uttalt at han skulle «knuse» den mannlige fornærmede. Det ble sagt i en aggressiv tone og retten mener det var tilsiktet at han ønsket å ta fornærmede.

Politiadvokat Hellek Rue var aktor i saken. Foto: Mona Wikøren

Brøt besøksforbud

Endelig omfatter dommen flere brudd på besøksforbudet som han ble ilagt fredag 24. mars. Han har erkjent å ha sendt flere tekstmeldinger til sin eks-samboer, samt at han oppsøkte henne på hennes arbeidssted. Tre av meldingene er ikke erkjent, og tiltalen på dette punktet ble også trukket av aktor, politiadvokat Hellek Rue under hovedforhandlingene.

Bruddet på besøksforbudet omfattes også at at han kjørte etter eks-samboeren da hun var ute og syklet, samt at han oppsøkte boligen hennes og sto parkert på utsiden fredag 14. april. Her ringte han henne også via Face Time. Tiltalte hevder selv at det var «lommeringing».

I tillegg til forholdene som knyttes til eks-samboeren og hennes mannlige venn, domfelles 31-åringen også for å ha kjørt uten gyldig førerkort i Nesgata i Kvinesdal onsdag 26. april i fjor.

Lang liggetid

31-åringen, som hadde advokat Per Øyvin Andersen som sin forsvarer, er tidligere er straffedømt for grovt tyveri, samt bøtelagt to ganger. Retten viser til at saken han nå skal dømmes for gjelder forhold som tilsier en streng reaksjon.

Kvindølen får imidlertid strafferabatt for lang liggetid av saken hos politiet. Ifølge aktor var saken ferdig etterforsket i juli i fjor. Det har med andre ord gått mer enn ett år før det foreligger dom i tingretten.

– Dette ligger i grenseland for brudd på EMK (Menneskerettsloven) artikkel 6 nr. 1, og må tillegges betydelig vekt i formildende retning, skriver dommer i saken, sorenskriver Robert Versland. Han hadde Rune Grimsby og Marianne Lundegaard med seg som sivile meddommere i saken.

Tiltaltes erkjennelser i saken er også tillagt vekt i formildende retning ved straffeutmålingen.