Men kvindølen er likevel dømt til fengsel i 120 dager og en bot på 10.000 kroner, subsidiært 15 dagers fengsel, for en rekke andre forhold - deriblant villmannskjøring, kjøring i ruspåvirket tilstand og legemsfornærmelse.

Frikjent

Men på det mest alvorlige tiltalepunktet - grov vold, er 41-åringen altså frikjent. Lister tingrett trodde rett og slett ikke på fornærmedes forklaring om hva som skjedde da han ble hardt skadet i ansiktet og hodet 11. mai i fjor.

Farsundsmannen forklarte at han ble angrepet mens hans sov på sofaen hos en venninne og at tiltalte slo ham fem-seks ganger hardt i ansiktet og hodet med en kobberlysestake - og at han deretter ble slått fire-fem ganger etter at han klarte å reise seg. I tillegg mente farsundsmannen at kvindølen hadde slått ham inntil ti ganger med harde knyttneveslag i hodet og ansiktet. Ifølge farsundsmannen skal han ha klart å ta lysestaken fra ham og deretter dytte ham ut gjennom verandadøren. Han skal ha skremt bort tiltalte med to skrujern han holdt i hendene.

Truet med skrujern

Tiltaltes versjon er at han overhørte at farsundsmannen i en telefonsamtale med venninnen sa at han skulle banke ham. Fornærmede kom etter kort tid og ba tiltalte være med ut og slåss. Farsundsmannen reiste seg og slo deretter tiltalte i ansiktet og halsen med knyttet neve. Tiltalte gikk - etter egen forklaring - ut gjennom en verandadør for å unngå mer vold, men fornærmede kom etter ham med et skrujern i hver hånd og «småjogget» mot ham med spissene holdt fremover.

Tiltalte oppfattet situasjonen som svært truende og farlig. Han vurderte å løpe, men var redd for å få et skrujernstikk i ryggen om han forsøkte det. Han tenkte også på kjæresten som også var til stede i huset og som da ville stå forsvarsløs igjen. Han valgte derfor heller å tildele fornærmede et kraftig svingslag. Dette traff farsundsmannen i venstre side av ansiktet og han gikk i bakken. Kvindølen forlot deretter stedet sammen med kjæresten.

Retten viser til at tiltaltes forklaring støttes av forklaringene til de to kvinnene som var til stede. Farsundsmannens venninne forklarte seg annerledes for politiet, men har i ettertid forklart at den første forklaringen var et resultat av «drilling» og trusler fra fornærmedes side.

Ikke bevis

Retten peker også på at det ikke er funnet spor av humant DNA på lysestaken som ble beslaglagt av politiet etter voldshendelsen. Det finnes heller ikke bevis for at det var noen tilsvarende «lysestake nummer to» på stedet, slik farsundsmannen har forklart.

– Fornærmedes skader samsvarer ikke med mange harde slag i hodet og ansiktet med den aktuelle lysestaken. Skadene anses mer forenlige med ett svært hardt knyttneveslag mot venstresiden av ansiktet, skriver rettens leder, sorenskriver Robert Versland i dommen.

Farsundsmannen fikk flere brudd i ansiktsskjelettet på venstre side, samt brudd i nesebeinet.

På bakgrunn av bevisene i saken er tiltaltes forklaring lagt til grunn. Også påtalemyndigheten, ved aktor politiadvokat Berit Woxen, konkluderte med det etter bevisføringen i retten.

Politivakt i retten

Det vises også til at fornærmede fremsto som aggressiv og truende overfor tiltalte og vitner under deler av hovedforhandlingen. Det var i denne saken at retten måtte be om politivakthold etter en tildragelse mellom fornærmede og tiltalte i en pause.

Ifølge dommen sa fornærmede at han ville «finne og banke» tiltalte dersom han ble frifunnet for volden mot ham.

Retten er enig med tiltalte i at han handlet i nødverge da han slo farsundsmannen.

Etter forholdene må det legges til grunn at fornærmedes handling fremsto som et svært farlig angrep overfor tiltalte.

– Etter forholdene må det legges til grunn at fornærmedes handling fremsto som et svært farlig angrep overfor tiltalte. Skrujernene må likestilles som stikkvåpen slik fornærmede anvendte dem, og tiltalte hadde etter forholdene svært kort tid til å bestemme seg for hva han skulle gjøre, skriver sorenskriver Versland.

Sammen med de sivile meddommerne i saken, John Hansen og Rita Eigeland, kan han ikke se at det er grunnlag for å betvile eller overprøve 41-åringens subjektive opplevelse eller vurdering.

Tiltalte slipper også å betale oppreisningserstatning til fornærmede.

Villmannskjøring

Når det gjelder de forholdene kvindølen er dømt for, har han erkjent straffskyld på alle tiltalepunkter.

Lørdag 17. juni i fjor slo han en mann med flat hånd. Bakgrunnen var at han mente fornærmede hadde stjålet en høyttaler av ham. Sistnevnte møtte ikke i retten for å forklare seg om saken.

Søndag 20. august i fjor kjøpte han en bil i Vanse. Han kjørte denne til tross for at det ikke var skilter på den, han selv ikke hadde førerkort og at han var ruspåvirket tilsvarende en promille på 1,2. Han unnlot å stanse for politiet da det ble gitt tegn om dette. Politiet måtte legge ut en spikermatte ved krysset til Åpta for å få stanset ham.

Mandag 19. februar i år foretok kjørte tiltalte på nytt i ruspåvirket tilstand og uten gyldig førerkort. Han trengte å kjøpe tennplugger til kjærestens bil som han gjorde reparasjoner på og kjørte derfor denne til Flekkefjord uten hennes tillatelse. Underveis krasjet han med to biler - først i Brogaten og deretter i Jernbaneveien. Det ble materielle skader på de andre bilene. 41-åringen kjørte også videre uten å oppgi navn og adresse til motpartene.

Endelig er kvindølen dømt for to tilfeller av tyveri fra Rema 1000 i Lyngdal. Mandag 3. april i fjor stjal han fire melkesjokolader og en pakke grillpølser til en verdi av 177 kroner. Torsdag 30. november i fjor stjal han tre flasker med Cider fra samme butikk til en verdi av 119 kroner.

Lang liggetid

Kvindølen er tidligere straffedømt 17 ganger - blant annet for vold, vinningskrimimalitet, narkotikakriminalitet og brudd på vegtrafikkloven. Hans erkjennelse er vektlagt som formildende ved straffeutmålingen. Det samme er lang liggetid av saken hos påtalemyndigheten. Retten mener det har gått seks-sju månder for lang tid før saken kom opp til doms.

I tillegg til fengselsstraffen og boten, må han betale 12.550 kroner i erstatning til kjæresten etter bilkrasjene i Flekkefjord. Sperrefrist for erverv av førerrett er ikke idømt, fordi han allerede har en dom på seg der dette er idømt for alltid.

41-åringen slipper også å betale saksomkostninger.

Kvindølens forsvarer var advokat Arvid Sjødin, mens advokat Thomas Andreas Olsen var bistandsadvokat for farsundsmannen.