Nå er 22-åringen dømt til 45 dagers betinget fengsel, samt til å betale 29.969 kroner i erstatning til stiftelsen som han stjal fra.

Erkjente forholdet

I tillegg til det som Lister tingrett beskriver som et simpelt underslag, er Flekkefjord-mannen også dømt for flere andre forhold.

Det var i desember i fjor 22-åringen skulle hjelpe en kamerat med å betale regninger over nettbank, fordi kameraten var innlagt på sykehus.

Mannen fikk overlevert kameratens bankkort og kodebrikke til nettbanken. I nettbanken fikk han tilgang til alle bankkontoene til kameraten, deriblant kontoen til en stiftelse i Kvinesdal.

22-åringen har erkjent at han via nettbanken overførte penger fra bankkontoene som var tilgjengelig via kameratens bankkort.

Han har forklart at han alene og i samarbeid med en tredjeperson tok ut penger fra bankkortet, og benyttet disse til egne formål, selv om han var klar over at han ikke hadde rett til å gjøre dette.

Fra stiftelsen stjal han til sammen 29.969 kroner.

Vold

Den 22 år gamle tiltalte mannen måtte under hovedforhandlingene i Lister tingrett nylig også svare for ett tilfelle av vold, mot en mann, begått i oktober i fjor.

22-åringen skal ha oppsøkt fornærmede i hans egen leilighet i Kvinesdal, sammen med en kamerat. Foranledningen var at 22-åringen, som var svært beruset den aktuelle kvelden, i forveien hadde hørt at fornærmede hadde oppført seg ufint mot sin eks-kjæreste.

Fornærmede har forklart at tiltalte slo ham minst ti ganger, og at han til slutt besvimte.

Lister tingrett har funnet det bevist at 22-åringen slo fornærmede minst én gang i ansiktet mens han lå på gulvet. Selv husket han ingenting av det som skjedde.

Retten mener det er uvisst hvor vidt tiltalte slo fornærmede flere ganger, og skriver i domspremissene at usikkerheten må komme tiltalte til gode.

Tilståelsen har hatt betydning for etterforskningen, og har hatt prosessøkonomisk betydning, ved at saken er blitt mindre ressurskrevende å behandle.

Politiadvokat Hellek Rue var aktor i saken. Foto: Mona Wikøren

Flere forhold

I tillegg til svindel og vold, er også 22-åringen, som tidligere er straffedømt to ganger, for blant annet kroppsskade og trusler, dømt for oppbevaring av 19 gram hasj og for å ha kjørt bil uten førerkort.

22-åringens innrømmelse og erkjennelse av straffskyld har vært formildende omstendigheter når tingretten har bestemt hva slags straff mannen skal få.

– Tilståelsen har hatt betydning for etterforskningen, og har hatt prosessøkonomisk betydning, ved at saken er blitt mindre ressurskrevende å behandle. Videre har saksbehandlingen tatt lengre tid enn rimelig, uten at dette kan legges tiltalte til last, hvilket medfører en viss strafferabatt, heter det i dommen fra Lister tingrett.

Retten ble administrert av dommerfullmektig Gunnar Stokke, som hadde med seg May Tove Rosland og Torbjørn Ougland som meddommere. 22-åringen ble forsvart av advokat Olav Sylte, mens det var politiadvokat Hellek Rue som representerte påtalemyndigheten som aktor i saken.