38-åringen ble 1. september 2006 dømt til 12 års forvaring for å ha drept sin samboer. Kvinnen ble utsatt for massiv vold og ble knivstukket flere steder på kroppen. Gjerningsmannens forvaringsdom utløp i januar i fjor. Agder lagmannsrett forlenget denne med to år 23. juni i fjor - med prøveløslatelse på nærmere vilkår. Han har vært ute av fengsel siden 11. februar 2016 da han første gang ble prøveløslatt.

Varetektsfengslet

Nå må imidlertid kvindølen tilbake i fengsel - i første omgang i varetekt inntil mandag 19. februar - fordi han ifølge Kristiansand tingrett har brutt vilkårene for prøveløslatelse.

Grunnlaget er at han har brukt narkotika ved flere anledninger, har kjørt bil i ruset tilstand og ellers har brutt møteplikten overfor kriminalomsorgen. Retten har i sin vurdering vist til rapporter fra to psykiatere som begge har vist til at det er en forutsetning for bedret atferd på 38-åringen at han følges tett opp med behandling, daglig tilrettelagt aktivitet og absolutt avhold fra rusmidler.

Brukte amfetamin

Kvindølen har ekjent at han inntok amfetamin torsdag 18. januar i år. Dette i seg selv utgjør et brudd på vilkårene for prøveløslatelse. Ett av vilkårene som ble satt var nemlig at han skal avstå fra å bruke alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. Retten peker i tillegg på at forholdet er straffbart i seg selv.

Siktede ble også stanset av politiet 15. november i fjor for kjøring i påvirket tilstand. Han forklarte at han da hadde inntatt legemiddelet dexamin siden han får smerter i musklene av ritalin. Dette legemiddelet var ifølge siktede selv utskrevet til ham av lege for 15–20 år siden.

– Retten antar at en utskriving for såpass lenge siden ikke uten videre gir et medisinsk grunnlag for bruk i dag, skriver tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia i kjennelsen der det tas stilling til varetektsfengsling av kvindølen.

Selvmedisinering

Det er vilkåret for prøveløslatelse som er det sentrale punktet i kjennelsen. Retten drøfter blant annet om medisinering for ADHD utgjør et brudd på vilkårene. Til tross for et klart vilkår i forvaringsdommen om at 38-åringen pålegges å følge behandling og medisinering som fastlegen finner nødvendig, har han medisinert seg på egen hånd og på en annen måte enn anvist av legen. Det er ikke snakk om et engangstilfelle. Ifølge siktedes egen forklaring har han brukt opp mot 30 tabletter over en periode.

– Siktedes opptreden utgjør derfor også på dette punktet et alvorlig brudd på vilkårene, slik retten ser det, skriver Hellerslia.

Retten legger derfor liten vekt på siktedes uttalelser i retten om at han nå har forstått at det er viktig å overholde vilkårene for prøveløslatelse.

Brøt meldeplikten

8. desember i fjor brøt kvindølen også meldeplikten overfor kriminalomsorgen. I etterkant har det skjedd flere liknende brudd. Brev om innskjerping av vilkårene ble først sendt til siktede 8. januar. Det fremgår ikke at han har fått muntlig orientering om denne innskjerpingen.

Retten har lagt vekt på ruskjøringen i november i fjor og at han ble tatt den gang ikke hindret ham i å innta amfetamin og kjøre på nytt rundt to måneder senere.

– Retten legger derfor liten vekt på siktedes uttalelser i retten om at han nå har forstått at det er viktig å overholde vilkårene for prøveløslatelse, heter det i kjennelsen.

Endelig pekes det på at det sannsynligvis vil skje en gjeninnsettelse av kvindølen som følge av brudd på vilkårene. Det gjenstår noe etterforskning før spørsmålet om gjenopptakelse av forvaringsdommen sendes over til statsadvokaten for vurdering. Saken blir trolig avgjort i løpet av få måneder. Det fremgår av kjennelsen at 38-åringen trolig blir sittende i varetekt til denne saken er rettslig avgjort.