Ifølge tiltalebeslutningen som vi har fått innsyn i hos Aust-Agder tingrett, skal den 60 år gamle eiendomsinvestoren ha forledet ansatte i den lokale banken til å forlenge et fastrentelån på 9.079.404 kroner med sikkerhet i et nytt panteobjekt i Kvinesdal ved å legge frem en falsk leiekontrakt mellom to selskap. Den falske kontrakten viste en årlig minimumsleie på 890.000 kroner pluss merverdiavgift for Europris-lokalet i Kvinesdal.

Erstatningskrav

Det som var sannheten var imidlertid at eiendommen ikke var utleid og var uten leieinntekter. Det oppsto dermed tap eller fare for tap for banken, anfører statsadvokat Leif Aleksandersen i tiltalebeslutningen.

– Forholdet er grovt, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade og det er misbruk av stilling, skriver Aleksandersen, som har varslet erstatningskrav til lokalbanken pålydende 9.079.500 kroner.

Forholdet er grovt, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade og det er misbruk av stilling.

60-åringen var styreleder og daglig leder for selskapet som ba om og fikk lånet. Bedrageriet mot lokalbanken skal ha skjedd i tidsrommet 10. til 17. februar 2014.

68 millioner

Tiltalen omfattes også av dokumentfalsk. Denne delen av tiltalen knytter seg til fremlegging av falske finansieringsbevis, kjøpekontrakter, leiekontrakter og fakturaer. 60-åringen er også tiltalt for grovt økonomisk utroskap av 6 millioner kroner. Dette skal ha ha skjedd gjennom å overføre penger til datterselskaper og en ansatt.

Forholdet knyttet til Kvinesdal Sparebank er ett av mange som nå er rullet opp mot den profilerte eiendomsinvestoren. 60-åringen drev stort med utleie av næringslokaler til kjente butikkjeder på Sørlandet, og andre steder i landet. I 2014 gikk driften over ende i en gigantkonkurs.

Totalt skal den konkursrammede investoren ha svindlet banker for 68 millioner kroner. Blant de øvrige bankene som ifølge tiltalen ble lurt av 60-åringen er Sparebanken Sør - som til sammen ble lurt til å utbetale tre lån på henholdsvis 19, 7 og 6 millioner kroner. Også SpareBank 1 Sr-Bank og DNB er svindlet for millionsummer.

Det var Finansavisen som først omtalte saken. Senere har også Fædrelandsvennen skrevet om den.

Går for avvisning

– Jeg kan ikke kommentere påstandene fordi jeg ikke kjenner innholdet i tiltalen, sier 60-åringen i en kommentar til sistnevnte.

Saken skal etter planen opp i oktober i Aust-Agder tingrett, men investoren vil forsøke å få saken avvist. I juni møter han Agder-politiet i retten.

– Vi mener Agder-politiet er inhabile ut fra en rekke forhold knyttet til etterforskningen, og at tiltalen ikke er lovlig forkynt for meg, sier 60-åringen til Fædrelandsvennen.

– Påtalemyndigheten legger til grunn at tiltalen er forkynt, og mener vi er habile til å føre saken i oktober, uttaler politiadvokat Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt til samme avis om den tiltaltes habilitetspåstand.

Banksjef Svein Hermansen i Kvinesdal Sparebank ønsker ikke å kommentere tiltalen.

– Vi avventer utfallet i saken, sier han.