Dette gjelder for vindkraftkonsesjoner på land som ennå ikke er realisert og betyr at vindkraftkonsesjonærene for Buheii og Kvinesheia har drøyt to år på seg til å ferdigstille prosjektene. Disse må settes i drift innen 31. desember 2021 hvis de skal realiseres.

I pressemeldingen står det følgende: «Det er i konsesjoner for vindkraftanlegg satt frister for når anleggene skal være idriftsatt. I tråd med det politiske ønsket om å legge til rette for landbasert vindkraft i Norge i forbindelse med elsertifikatordningen, har NVE i de fleste anleggskonsesjoner gitt frist for idriftsettelse til utgangen av 2020 og 2021. Dagens frister er knyttet til el-sertifikatordningen, som først hadde frist 31.12.2020, senere forlenget til 31.12.2021.»

Må holde fristen

– Konsekvensen er at konsesjonærene må forholde seg til fristen, sier Rune Flatby, direktør konsesjonsavdelingen, til Lister24 og legger til:

– For Buheii foreligger det godkjent detaljplan, så de kan bare begynne å bygge. Kvinesheia er ikke tatt til behandling enda, så det prosjektet ligger lenger etter. De må imidlertid forholde seg til fristen.

Konsekvensen er at konsesjonærene må forholde seg til fristen.

– NVE vil ikke gi forlenget frist for idriftsettelse av vindkraftverk utover 31.12.2021. Dette er datoen ordningen med elsertifikater avsluttes. Frister for idriftsettelse kan forlenges fram til denne datoen, men vil normalt ikke forlenges utover dette, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i pressemeldingen.

Ansvar for fremdrift

Videre heter det:

«I konsesjoner er det stilt vilkår om at detaljplaner og MTA (miljø,- transport og anleggsplan) skal være godkjent av NVE før anleggsarbeidet starter. At tiltakshavere har ventet med å realisere prosjektet, skal ikke gå på bekostning av lokal og regional medvirkning i prosessen eller kvaliteten på arbeidet. Tiltakshavere har selv hatt ansvar for tilstrekkelig fremdrift innenfor de frister de har fått.»

Må prioritere

– NVE har begrenset kapasitet til saksbehandling av vindkraft. Vi vil prioritere kontroll og oppfølging av de anleggene som er under bygging for å kontrollere at anleggene bygges slik de skal. Vi har dessuten flere detaljplaner/MTA til behandling nå. Vi skal strekke oss, men vi kan ikke garantere at vi har kapasitet til å behandle nye planer framover, sier Lund i pressemeldingen.

NVE mener det er viktig å bruke ressursene på prosjekter som har kommet langt i planleggingen.

– Det betyr at vi vil stille vilkår om at det skal foreligge avtale om nettilknytning og at det skal dokumenteres at arealbruken er avklart etter plan- og bygningsloven før vi tar detaljplan/MTA til behandling, avslutter Kjetil Lund.