I sin innstilling ovenfor kommunestyremøtet onsdag 20. november, skriver rådmannen at resultatene i støyrapporten bør gjennomgås av et uavhengig fagmiljø, og at det må settes vilkår om avbøtende tiltak for beitedyr.

– RES, som har laget rapporten, er for det første indirekte medeier i Buheii Vindkraftverk gjennom Nordisk Vindkraft, og dermed er de ikke en uavhengig faginstans. For det andre fraskriver de seg ansvar for resultatene. Kommunen har ikke kompetanse til å vurdere om utregningene er riktige, men her er det prinsippet det er snakk om.

Konsulentrapporter må være uavhengige og må ikke kunne fraskrive seg ansvar med å si at hvis vi stoler på faglige konklusjoner, så er det vi som tar risikoen, skriver rådmann Jens Arild Johannessen.

RES, som har laget rapporten, er for det første indirekte medeier i Buheii Vindkraftverk gjennom Nordisk Vindkraft, og dermed er de ikke en uavhengig faginstans

– Konsulentrapporter må være uavhengige og må ikke kunne fraskrive seg ansvar med å si at hvis vi stoler på faglige konklusjoner, så er det vi som tar risikoen, skriver rådmann Jens Arild Johannessen i sakspapirene før onsdagens kommunestyremøte. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Klagefrist

Som kjent godkjente NVE MTA-planen med detaljplan for Buheii vindkraftverk den 31. oktober 2019. Kvinesdal kommune mottok brevet 1. november 2019.

Vedtaket kan påklages til Olje- og energidepartementet (OED) innen tre uker fra det tidspunktet underretningen kom. Frist er dermed 21. november, dagen etter kommunestyremøtet.

To saker

Rådmannen minner om at MTA-planen med detaljplan var på høring rundt årsskiftet 2018-2019. Kommunen uttalte seg til planen i januar 2019, jamnfør forvaltningsutvalget sitt vedtak.

– Denne saken dreier seg om hvorvidt kommunen skal klage på NVE sitt vedtak. Det naturlige ville vært at saken ble behandlet i forvaltningsutvalget den 21. november, som er akkurat innenfor klagefristen, siden det var dette utvalget som gav høringsuttalelse. Men innbyggerforslaget, med krav om ny kommunal behandling av Buheiisaken, skal behandles i kommunestyret den 20. november, altså dagen før. Den saken er relevant for vurderingen av en eventuell klage. Rådmannen mener det er nødvendig å se de to sakene i sammenheng og velger derfor å fremme saken direkte til kommunestyret, står det i innstillingen til onsdagens kommunestyremøte.