Dét sa seniorrådgiver Knut Mollestad i Statkraft Vind Utvikling da Runar Nilsen (Frp) stilte kritisk spørsmål angående manglende lokal involvering i forbindelse med Buheii-planene.

Han viste til at NVE tidligere i år skjerpet kravene til involvering av lokale interessenter ved bygging av vindkraftverk.

Oppfylt kravet?

– Jeg har kjennskap til at beboere hverken i Kvinesdal eller Lyngdal er blitt forespurt, rådført eller involvert før utbyggingsplanene nå ser ut til å foreligge. Ser dere for dere at det å bli forelagt en utbyggingsplan er det samme som involvering? Kan dere forklare litt hvordan dere oppfatter kravet om skjerpet lokal involvering, og i hvilken grad er dette oppfylt? spurte han Mollestad i kommunestyret onsdag kveld.

– Vi føler vi har hatt en god dialog med Kvinesdal kommune. Vi har hatt flere møter med ordfører og administrasjon og ganske mange møter med grunneierne i området. Men det er nok riktig at vi ikke har involvert så veldig mange andre, svarte Mollestad.

Men det er nok riktig at vi ikke har involvert så veldig mange andre

Seniorrådgiver Knut Mollestad i Statkraft Vind Utvikling innrømmer at dialogen i Buheii-saken kunne vært bedre. Foto: Skjermdump, direkteoverføring fra Kvinesdal kommune

Krevende situasjon

Han betonet at den seneste tiden har vært spesiell også for Statkraft.

– Det har bygget seg opp en ganske krevende situasjon med det vi oppfatter som motstand mot vindkraft generelt. Det gjør at det blir veldig vanskelig å føre en god dialog. Jeg skulle gjerne ønske at det kunne vært bedre, men jeg er redd jeg ikke kan svare deg noe bedre på det, sa Mollestad.

Jeg skulle gjerne ønske at det kunne vært bedre, men jeg er redd jeg ikke kan svare deg noe bedre på det

Skal ta kontakt

– Jeg vil gjerne følge opp med at både Energiloven og Forvaltningsloven stiller krav til at alle berørte parter som utsettes for støy, skyggekast, lysblink, verditap og lignende skal få rett til å uttale seg. Statkraft har en høringsuttalelse som omtaler noen få beboere i området, og det er, etter det jeg kjenner til, Statkraft gjort skriftlig oppmerksom på, fortsatte Nilsen.

– Det er jo slik at nå sendes dette på høring, og da får alle de som er berørte anledning til å uttale seg. Vi vil ta kontakt med de som er spesielt berørt når vi nå har fastlagt planene, var svaret fra Mollestad.

Fortsette dialogen

Deretter fortsatte seniorrådgiveren:

– Vi har brukt ganske mye tid på å komme frem til de beste løsningene inne i planområdet, og prøve å redusere virkningene for omgivelsene så mye vi har kunnet. Vi ser for oss at det er fullt mulig å kjøre denne dialogen videre i høringsperioden. Dersom det kommer innspill og protester som viser at det er ting som ikke er godt nok ivaretatt, så må vi søke å justere løsningene på de områdene. Vi er sånn sett lydhøre på hvilke løsninger vi kan kjøre.

Kan være uenige

Da Runar Nilsen senere tok ordet fra talerstolen påpekte Frp-politikeren at dette er et nytt kommunestyre og at politikerne er i sin fulle rett til å være uenige med det forrige kommunestyret.

– Det er foretatt en juridisk vurdering som sier at vi kan fatte et annet vedtak enn det opprinnelige uten å løpe risikoen for erstatningsspørsmål, sa han og viste til at det er kommet ny dokumentasjon i saken i etterkant.

Det er foretatt en juridisk vurdering som sier at vi kan fatte et annet vedtak enn det opprinnelige uten å løpe risikoen for erstatningsspørsmål