Leserinnlegg

Under kommunestyrets behandling av innbyggerinitiativ mot Buheii vindkraftverk 20. november kom Ap-representant Odd Omland med grove, ufine og uriktige personangrep som innbefattet meg. Dette gjorde han vel vitende om at jeg der og da ikke hadde anledning til å komme til motmæle. Noe av dette krever oppklaring. 10 av landets 24 villreinområder ble av regjering og Stortinget for 13 år siden klassifisert som Nasjonale villreinområder med særlig bevaringsstatus – og Setesdal Ryfylke var et av disse prioriterte. I forbindelse med nylig avsluttet Nasjonal rammeplan foreslo NVE at disse 10 skulle gis status «myke ekskluderinger». Planområdet Buheii vindkraftanlegg ligger inne i det Nasjonale villreinområdet Setesdal Ryfylke! Dette er ikke omtalt i den konsekvensutredningen utbygger la med i sin konsesjonssøknad, og heller ikke i NVE sin konsesjonsgivning.

I stedet la utbygger og NVE grensesettingen for villreininteresser fra den politisk framforhandlede Heiplanen til grunn for sin presentasjon av villreininteressene. Jeg var ansvarlig hos Fylkesmannen for forhandlingene med fjellkommunene i Vest-Agder om grensesetting for villreinsonene i Heiplanen, og gjennomgående gikk dette samarbeidet meget smidig og godt. Men under planmøtet i Kvinesdal i 2012 ble jeg æreskjelt som aldri før eller etter i min lange yrkeskarriere av daværende ordfører og møteleder Odd Omland, og ble sågar nektet å argumentere for Fylkesmannens forslag til villreingrenser. De øvrige deltakerne fra regionen satt nokså paff og registrerte dette sirkuset.

Bakgrunnen for vårt grenseforslag i Kvinesdal var blant annet en innsigelsessak fra 2006 der Fylkesmannen med argumentasjon villreinhensyn fikk departementets medhold i å nekte kommunens ønske om å utvikle omfattende hyttebygging i området sør for Nesjen/ Kvifjorden. Etter dette møtet i 2012 fikk ordfører Omland presset min avdelingsleder til å akseptere en mindre villreinvennlig grense for Heiplanen i Kvinesdal.

I arbeidet med konsekvensutredningen om villrein til konsesjonssøknaden ble ikke de fremste villreinkyndige i området kontaktet av det ansvarlige konsulentselskapet. Rettighetshavernes organisasjon, Setesdal Ryfylke villreinlag, ble heller ikke kontaktet og fikk ikke konsesjonssaken engang på høring fra NVE – en klar saksbehandlingsfeil!

Jeg håper vi kan unngå denne typen kjeftbruk i kommende vindkraftdebatter!

De forhold som nevnes her inngikk i det vitneprovet jeg under ed la fram i Lister Tingrett i forbindelse rettsaken mot Buheii Vindkraftverk i april i år. Jeg håper vi kan unngå denne typen kjeftbruk i kommende vindkraftdebatter!

Tor Punsvik,

pensjonert viltforvalter

hos Fylkesmannen i Agder