Allerede før kommunestyremøtet startet var det samlet mange mennesker utenfor rådhuset i Kvinesdal. Etter initiativ fra blant andre Bevar Heiane og Motvind ble det også holdt appeller og satt opp bannere mot vindkraft. Noen forsøkte sågar å ta med en stor plakat inn på tilhørerbenken, men fikk klar beskjed om å fjerne den, av ordføreren.

Når det gjelder kveldens store sak, nemlig om politikerne skulle støtte innbyggerforlaget om å behandle hele Buheii Vindkraft-prosjektet på nytt, så falt det, for å si det sånn. Etter først å ha diskutert saken, og representanter for de ulike partiene hadde fått sagt sitt, ble det flertall for et forslag fra Sp, KrF, Høyre og Ap. Det starter slik:

«Kommunestyret har vurdert innspillene i forslaget. Det finnes vektige grunner for å gå imot utbygging. Kommunestyret er av den oppfatning at det er forhold i de innspillene som er kommet, som gjør det nødvendig å be departementet om noen avklaringer knyttet til saksbehandlingen og til det opprinnelige avgjørelsesgrunnlaget. Vi er gjort oppmerksom på at det fra departementet sin side, stadfestes at gitte konsesjon står ved lag.»

Mange publikummere på tilhørerbenken. Foto: Bjørn Hoel
Fremskrittspartiets Arne Rygh benyttet anledningen til å takke de fremmøtte publikummerne som overvar kommunestyremøtet onsdag Foto: Bjørn Hoel

Splittelse

Voteringen endte for øvrig opp i en intern splittelse både Sp og Høyre. Da det skulle stemmes, endte det nemlig opp med seks som stemte imot forslaget fra Sp, KrF, Høyre og Ap. Det var Tommy Træland Grøtteland (Sp) og Ronny Nielsen (H) som stemte sammen med alle fire representantene fra Frp.

Vedtaket som ble gjort betyr altså at Kvinesdal kommunestyre godtar at det blir bygget vindkraftverk på Buheii, men også at de etterlyser synspunktet på noen elementer fra den tidligere konsesjonsbehandlingen. Et moment som samtlige representanter var enig i, var en utredning som var gjort i forhold til støy. Selskapet heter Renewables Energy Systems, og eier indirekte 66 prosent av Buheii Vindkraftverk.

– Dette reiser spørsmål om utredningene er gjort med tilstrekkelige uavhengighet, som det står i forslaget man ble enige om.

Iskast med mer

Det var også andre forhold som ble nevnt i forslaget, som man mener utbygger bør se nærmere på, så som iskast, lysglimt og skyggekast.

Under selve diskusjonen var det to partier som markerte seg spesielt, nemlig Frp, som mener at Buheii-prosjektet må behandles på nytt, og Ap, som uttalte at konsesjonen skulle opprettholdes.

– Etter at kommunen ba om råd fra en ekstern jurist om Kvinesdal risikerer og måtte betale erstatning om de sier nei nå, og fått til svar at det gjør de ikke, er dette kommunestyret i sin fulle rett til å behandle Buheii-saken på nytt, sa gruppeleder i Frp, Runar Nilsen.

Ap-representantene Bente Ingebretsen og Odd Omland lytter på Statkrafts presentasjon av Kvinesheia vindkraftverk. Foto: Bjørn Hoel
Frps Runar Nilsen sa blant annet at konsesjonen for Buheii er gitt på feil grunnlag. Foto: Bjørn Hoel
Demonstranter med plakat ble kastet ut. Foto: Bjørn Hoel

Dette reiser spørsmål om utredningene er gjort med tilstrekkelige uavhengighet

Odd Omland fyrte løs fra talerstolen, mot kritikere som han mente hadde kommet med usaklig kritikk. Foto: Bjørn Hoel
Om mens Buheii ble diskutert i kommunestyret passerte, symptomatisk nok en vindmølle utenfor rådhuset. Foto: Bjørn Hoel

På hver sin side

Begge Ap-representantene, Bente Ingebretsen og Odd Omland, mente at siden Kvinesdal i så mange runder har sagt ja til Buheii, så ville det ikke være riktig å si nei nå.

– Etter min mening har det ikke fremkommet tilstrekkelig med nye opplysninger til at jeg mener det er riktig å behandle konsesjonen på nytt, sa As gruppeleder Bente Ingebretsen.

Tidligere mangeårig ordfører, Odd Omland, benyttet anledningen til å kritisere noen av sine kritikere med navn fra talerstolen, personer som ikke sitter i kommunestyret, og som ifølge ham har kommet med usaklig kritikk av ham, ikke bare på sak, men også som person.

– Jeg vil minne at de personene du nevner ikke kan forsvare seg, og jeg henstiller deg om ikke gjøre det, sa nåværende ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Og mens diskusjonen pågikk på rådhuset, ble det fraktet en del av en vindmølle gjennom Nesgata.