– Dette er selvsagt veldig moro. Jeg setter stor pris på en slik utmerkelse, men må legge til at jeg må dele prisen med mange i Kvinesdal. Dugnadsånden er sterk i idrettslaget, sier Øysæd til avisen Agder, som først omtalte saken.

Kvinesdal24 har ikke lykkes i å komme i kontakt med Øysæd.

Jeg setter stor pris på en slik utmerkelse.

Over 50 år

Norges Fotballforbund, som deler ut prisen, skriver følgende om Øystein Øysæd i begrunnelsen for å gi ham prisen:

«Øystein Øysæd har i en årrekke utmerket seg svært positivt på klubbnivå, men har også bidratt på mye kretsnivå. Han har blant annet vært sentral innenfor anleggsutvikling i kretsen. Han er en mann med et fantastisk godt humør, som alle i Agder kjenner. Han har i over 50 år bidratt i hjembygden som leder, koordinator, trener, inspirator og lagspiller.»

Når 75-åringen mottar prisen i forbindelse med fotballtinget 9.-10. mars havner han i godt selskap. Fra tidligere har kjente profiler som blant andre Per Ravn Omdal, Arne Scheie og Kjell Magne Bondevik mottatt prisen.

Nikken-prisen er en pris som hvert år tildeles «Årets fotballvenn». Prisen ble i begynnelsen delt ut av foreningen Norsk Fotballs Venner til personer som etter juryens syn hadde gjort en stor innsats for norsk fotball. Prisen ble fra 2011 overtatt av Norges Fotballforbund, og tildelingen ble samtidig forbeholdt ledere.

Nikken-prisen ble første gang delt ut i 1985, da den ble tildelt Nicolai «Nikken» Johansen. Etter hans død i 1999 ble prisen døpt om til Nikken-prisen.

Øystein Øysæd har vært en sentral skikkelse i miljøet på Kvinesdal stadion i flere tiår. Her følger han med på en trening med klubbens A-lag i fotball for noen sesonger siden. Foto: Tom Arild Støle

605 A-lagskamper

Øystein Øysæd har i en mannsalder mer eller mindre levd et liv i fotballens tegn. Han begynte som guttunge som spiller, gikk gradene og endte til slutt opp med å spille 605 kamper og score 250 seriemål for klubben i sitt hjerte fram til han la opp som 40-åring i 1985. Både Strømsgodset og Start viste interesse for Kvinesdals store fotballsønn, men Øysæd ville ikke forlate det gode miljøet i Kvinesdal idrettslag.

Øysæd har i tillegg til å være spiller også vært både trener, oppmann, sportslig leder, klubbleder, banemester og daglig leder.

Sentrale skikkelser i Kvinesdal IL i 1991; Jan Gulliksen (til venstre), Louis Støve og Øystein Øysæd Foto: Arkiv

Flere hedersbevisninger

Til tross for at han har gått over i pensjonistenes rekker, er han fortsatt en kjent skikkelse og en viktig bidragsyter som driftsansvarlig på Kvinesdal stadion.

– Så lenge jeg synes det er moro og så lenge jeg gjør nytte for meg, kommer jeg nok til å holde på. Som pensjonist er det fint å ha litt å bedrive, sier Øysæd til Agder.

Øysæd var nominert til Nikken-prisen også i 2016. Den gangen nådde han ikke opp. Kvindølen har gjennom årenes løp fått en rekke hedersbevisninger. Allerede i 1982 ble han hedret med diplom fra Norges Fotballforbund for fortjenstfullt arbeid. I 1998 fikk han kulturprisen i Kvinesdal kommune og i 2011 fikk han Kongens fortjenestmedalje. Han er også blitt kåret til «Årets ildsjel» i Kvinesdal idrettslag.

«Hele fotballmiljøet på Sørlandet kjenner Øysæd og blant mange av oss går han bare under navnet «Legenden»,» skriver fotballforbundet i sin begrunnelse.

Kvinesdals A-lag i 1975. Bak fra venstre: Gunnar Haugland, Finn Amundsen, Magne Fahret, Øystein Øysæd, Jostein Knutsen, Rolf Nilsen og Victor Stephens. Foran fra venstre: Lars Emanuel Egeland, Harry Aamodt, Arvid Egeland og Ansgar Solberg. Foto: Arkiv