Kvinesdals A-lag i 1975. Bak fra venstre: Gunnar Haugland, Finn Amundsen, Magne Fahret, Øystein Øysæd, Jostein Knutsen, Rolf Nilsen og Victor Stephens. Foran fra venstre: Lars Emanuel Egeland, Harry Aamodt, Arvid Egeland og Ansgar Solberg.

– Øystein Øysæd var en fantastisk fotballspiller. Han hadde steg, finter og driblinger av høy klasse og var veldig vanskelig å stoppe. Øystein er en av de største spillerne gjennom tidene her vest i fylket, sier Aage Bach.

FILs forsvarsklippe og strateg fra 60— og 70-tallet mener Kvinesdals store fotballsønn kunne ha nådd langt som fotballspiller hvis han hadde valgt å prøve seg i høyere divisjoner.

– Både Strømsgodset og Start viste interesse, men miljøet i Kvinesdal IL var for godt til at jeg ville forlate bygda, sier Øystein Øysæd (63).

Vi møter ham i klubbhuset på stadion. Her har han hatt sitt tilholdssted i en årrekke; først som spiller, deretter som trener, oppmann, sportslig leder, klubbformann, banemester og daglig leder.

– Fotballen har betydd veldig mye for meg. Det har vært min store hobby. Bortsett fra to år til sjøs i ungdomstiden har jeg vært med i Kvinesdal IL siden 1953. Jeg gikk gradene på aldersbestemte lag, og etter at jeg kom hjem fra sjøen var jeg med og starte opp igjen A-laget i 1963, forteller Øystein Øysæd, mens han blar i idrettslagets utklippsbok.

605 A-kamper

Det historiske møtet for 45 år siden fant sted på Hansens Kafé i Lignes. «Alle kjente» var invitert, og resultatet ble at Kvinesdal IL meldte på lag i 5. divisjon.

– Vi rykket rett opp i 4. divisjon med et lag som nesten utelukkende besto av unge gutter, husker Øysæd, som spilte sine siste kamper for klubbens A-lag som 40-åring i 1985. Han fikk med seg 605 A-kamper, og scoret over 250 seriemål for klubben i sitt hjerte.

I lange perioder på 70- og 80-tallet var Kvinesdal IL et aldri så lite hestehode foran FIL og Lyngdal på fotballkartet. Fotballinteressen var stor i bygda. Laget hadde god økonomi og var anleggsmessig på topp.

– I 1968 slo vi Lyngdal 14-3 og vant 4. divisjon, men vi rykket ikke opp på grunn av at seriesystemet ble lagt om. Jeg husker også spesielt cupkampen mot Flekkefjord på Uenes i 1971. Stillingen var 1-1 og vi fikk straffespark i siste spillesekund. Jeg skjøt i tverrliggeren, men før jeg fikk headet returen i mål, blåste dommeren av kampen, sier Øystein Øysæd.

Tre tøffe forsvarere

I sin storhetstid var han en fryktet spiss og midtbanespiller. Det ble naturlig nok mange tøffe dueller med forsvarsspillere. Øystein velger å trekke fram tre navn når vi spør om vanskeligste motspillere.

– Det var spesielt tre forsvarsspillere som vi angripere hadde problemer med å passere, nemlig FILs Aage Bach, Vindbjarts Alf Wennesland og Giv Akts Olav Kvinen. Mot disse tre var det alltid tøffe, men fair dueller, sier Øystein Øysæd.

Kvinesdal IL var et topplag i 4. divisjon år etter år, men klarte aldri å komme seg opp i daværende 3. divisjon. Laget endte som nummer to gang etter gang. På 80-tallet og første halvdel av 90-tallet trakk klubben til seg en rekke spillere fra naboklubbene. Vi kan nevne i fleng Alf Kåre Tveit, Steven Simonsen, Jan Sanden, Ole Flåto, Svein Trædal, Alan Telhaug, Sven Ove Rossevatn, Geir Eikeland, Terje Holthe, Kjell Nilsen og Leif Arne Vinsjevik.

Publikumsrekorden på Kvinesdal stadion ble satt i 1991 da 2.000 så cupkampen mot Flekkefjord. Lokaloppgjørene mot Lyngdal på 80- og 90-tallet trakk ofte godt over 1.000 tilskuere.

Kjøregodtgjørelse

– Vi hadde godt med folk på kampene og ganske god økonomi. Vi valgte å lokke med kjøregodtgjørelse og dette var nok en viktig årsak til at så mange gode spillere kom til oss. Da fikk spillerne litt igjen for alle timene de brukte på fotballen, sier Øystein Øysæd.

Midt på 90-tallet valgte Kvinesdal IL å satse på en noe annen strategi. Klubben ville satse mer på sine spillere fremfor å lokke «lokale stjerner» til klubben. Dette førte naturlig nok til at standarden på A-laget gikk tilbake.

Kvinesdal IL fikk gressbane så tidlig som i 1953. I 1972 ble baneanlegget oppgradert og bygget om og tribunen så dagens lys. Kunstgressbanen kom i 1990. I 2001 ble isbanen anlagt.

– Hadde det ikke vært for Tinfos hadde vi nok ikke hatt råd til å bygge kunstgressbanen for 18 år siden. Hjørnesteinsbedriften bladde opp med to millioner. Totalt kostet banen fire og en halv million, husker Øystein Øysæd.

Farsund sykehus

I sin aktive karriere ble han godt kjent med Farsund sykehus. 63-åringen måtte gjennom fem store operasjoner som følge av skader han pådro seg på fotballbanen.

– Farsund sykehus var velrenommert når det gjelder idrettsskader. Mange fotballspillere kom til Farsund for å bli operert av overlege Sverre Husby. Jeg hadde tre operasjoner i knærne og to i akillesen. På sykehuset var det alltid moro å få besøk av kokken og FIL-entusiasten Reidar Francke, forteller Øystein Øysæd.

Hoppet 46 meter

Det har ikke bare vært fotball i Øysæds liv. Faktisk var han en habil skihopper på 60-tallet. I 1968 satte han personlig rekord med 46 meter i Heldalsbakken.

– Jeg deltok i hopprenn både Tingbakken i Lyngdal og i Krågedalen i Vanse. På 60-tallet var det jo stabile snøforhold og populært med hopprenn. Jeg var faktisk den siste formann i skigruppa i Kvinesdal IL før gruppa ble nedlagt og overført til Knaben IL i 1971, sier Øystein Øysæd.

Han har hatt alle verv som tenkes kan i sitt kjære Kvinesdal IL. Blant annet var han spillende trener for A-laget i 1978 og 1979. Mange år etter at den aktive karrieren var over var han i 1992 med på å vinne NM for old boys sammen med sine gamle klubbkamerater.

I ungdommen spilte han kornett og var med å starte både Kvinesdal Guttemusikkorps og Kvinesdal Musikkorps.

For sin utrettelige innsats i Kvinesdal IL ble han i 1998 tildelt kommunens kulturpris. Han er også den eneste gjenlevende av klubbens fire æresmedlemmer.

I 1982 ble Øystein hedret med diplom fra Norges Fotballforbund for fortjenstfullt arbeid, signert av daværende generalsekretær Nicolai Johansen og fotballpresident Einar Jørum. I 2004 fikk han NIFs honorære lederstipend.

Politiker

Politisk aktiv er han også blitt.

– Jeg var varamann for Venstre på 90-tallet og møtte noen ganger i kommunestyret da. I 2003 ble jeg spurt om jeg ville stå på Aps liste. Jeg sa ja og ble valgt inn. Nå er jeg i gang med min andre periode. Min hovedintensjon som lokalpolitiker er å legge forholdene godt til rette slik at Kvinesdal skal være et så godt sted som mulig å bo, sier Øystein Øysæd.

I dag er han 50 prosent ufør på grunn av slitasjegikt i knærne, men utfører sin tjeneste som daglig leder og banemester med stor entusiasme. Øystein er også med i økonomiutvalget i Lister FK, som ble stiftet i fjor høst.

Samarbeid

– Allerede sent på 90-tallet begynte Flekkefjord og Kvinesdal å vurdere et samarbeid. Begge klubbene fikk problemer på ledersiden og rekrutteringen var ikke som før, sier Øysæd.

I 2007-sesongen var klubbene slått sammen under navnet Flekkefjord/Kvinesdal. Denne sesongen spiller Lister i 4. divisjon og skal serieåpne tirsdag 15. april mot KSI. Lørdag 19. april blir det lokaloppgjør mot Hægebostad.

– Målsettingen er å rykke opp i 3. divisjon i år og kanskje en gang i fremtiden bli en 2. divisjonsklubben. Det hadde vært gøy å kunne markedsføre Lister-navnet skikkelig og komme på tekst-tv, gliser Øystein Øysæd. Han håper også at det vil kunne være mulig å få til samarbeid med FIL og Lyngdal, slik at hele regionen får et elitelag.

– Tiden vil vise om vi får dette til. Det er for galt at vi må reise langt av sted for å kunne se toppfotball. For Kvinesdal IL sin del vil vi satse på å drive godt ungdomsarbeid og kanskje fostre enkelte storspillere i ny og ne. Atle Roar Håland er jo den foreløpig siste kvindølen som har utmerket seg på topplan, sier Øystein Øysæd.

Takknemlig

Han er takknemlig for alt han har fått lov til å være med på gjennom et langt liv i Kvinesdal IL.

– Jeg har fått mange gode venner, både blant medspillere og motspillere. Men tidene med over 1.000 tilskuere på tribunen får vi neppe oppleve igjen. I dag blir folk mettet på fotball gjennom TV-skjermen, sier Øystein Øysæd, som medgir at han selv også trives foran TV-en med en god fotballkamp.

– Før i tiden var vi ofte full bil og dro til Stavanger eller Kristiansand på søndagen for å se Viking eller Start. Det er det slutt på nå. Tidene har forandret seg. Nå får vi jo alt på TV. Jeg ser det meste som finnes av fotballkamper på skjermen. Jeg er spesielt glad i Champions League. De kveldene er «hellige», smiler Øystein Øysæd, før vi forlater klubbhuset og foretar en aldri så liten fotosession ute på Kvinesdal ILs flotte stadionanlegg.