Det uttaler vindmøllekritiker og huseier på Nordhelle i Kvinesdal, Helge Wathne, som på vegne av nabolaget har purret på for å få mer informasjon om Statkraft sine vindmølleplaner på Kvinesheia.

– Vi sliter fremdeles med Statkraft som ikke responderer eller vil komme på banen, sier han til K24.

Wathne tilføyer at hverken fylket, kommuner, interesseorganisasjoner eller berørte parter er kontaktet, og har fått uttale seg eller mottatt noen form for informasjon.

– Konfliktnivået er høyt og det er mange berørte parter, som fortjener en avklaring, fortsetter Wathne.

Konfliktnivået er høyt og det er mange berørte parter.

Endingssøknad

Statkraft, på sin side, opplyser at de tidlig i 2019 sendte inn en endringssøknad på den gjeldende konsesjonen til NVE om økt installert effekt og utsatt driftsstart.

– Basert på høringssvar til endringssøknaden fra kommunene, interesseorganisasjoner og andre berørte parter utarbeidet NVE et svar til Statkraft i mai med krav til konsekvensutredninger og videre saksbehandling, sier kommunikasjonsansvarlig i Statkraft, Geir Fuglseth og fortsetter:

– Statkraft har så videreutviklet prosjektet med hensyn på innkomne høringsuttalelser og oppdatert kunnskapsgrunnlag. Det er gjennomført konsekvensutredninger med tilhørende feltarbeid som nå snart er ferdigstilt. Det var også et krav om at MTA- og detaljplan skulle sendes inn samtidig med utredningene. Dette er tidkrevende prosesser vi ønsker å gjøre grundig, men vi forventer å kunne ha alt ferdig i løpet av noen få uker.

– Med andre ord er det fortsatt planer om å bygge vindkraftverk på Kvinesheia?

– Statkraft har, i tillegg til Fosen-utbyggingen som vil stå ferdig i 2020, to konsesjoner i Norge som vi har til hensikt å videreutvikle og realisere. Kvinesheia er en av disse konsesjonene, sier Fuglseth.

Det er gjennomført konsekvensutredninger med tilhørende feltarbeid som nå snart er ferdigstilt.

Et nabolag har purret på Statkraft for å få mer håndfast og konkret informasjon om vindmølleutbyggingen på Kvinesheia. Foto: Lister24

Ut på høring

– I skrivet fra nabolaget på Kvinesheia blir det påpekt at hverken fylket, kommuner, interesseorganisasjoner eller andre berørte parter har fått uttale seg eller mottatt noen form for informasjon. Kommentar?

– NVE vil etter sin behandling sende alt på høring igjen, hvor alle berørte kan komme med innspill og kommentarer før det fattes et vedtak.

Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning Tønnessen, skal ha uttalt at siden man ser et økende konfliktnivå i Norge, angående vindmølleutbygging på land, vil man fremover fokusere mer på prosjekter utenlands, hvor det er lavere konfliktnivå, eksempelvis i Brasil og Chile?

– Statkraft er Europas største produsent av fornybar kraft. For å møte klimautfordringene og for å fase ut bruk av fossile energikilder er det et stort behov for ny fornybar kraftproduksjon. Statkraft har som målsetting å ha i drift 6 GW med landbasert vindkraft på verdensbasis innen 2025. Det er så langt gjort investeringer, blant annet i Irland og Brasil i tråd med denne målsettingen. I dette tallet ligger også tre konsesjoner Statkraft har i Norden, på til sammen i overkant av 0,3 GW, svarer Fuglseth.

– Ingenting konkret

Talsmannen for nabolaget på Kvinesheia, Helge Wathne, sier dette da vi ber ham om å kommentere på svarene fra Statkraft:

– Jeg skulle gjerne ha svart noe fornuftig, men det står jo ingenting. Svaret er det samme som de gav for seks måneder siden. Ingenting konkret og håndfast. Kravet om involvering av berørte parter har Statkraft ennå ikke forstått og tatt til seg. Involvering er ikke det samme som å få oversendt en plan til uttalelse. Vi får prøve igjen om noen måneder.

Jeg skulle gjerne ha svart noe fornuftig, men det står jo ingenting.