Skadefellingstillatelsen som nå er gitt gjelder for felling av ulv i Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Åseral. Tillatelsen som nylig ble gitt, gjelder til og med tirsdag 17. september. Tillatelsen er gitt på bakgrunn i nye meldinger fra Statens naturoppsyn (SNO). Den er gitt på Fylkesmannens eget initiativ.

Tatt av ulv

1. september fikk Fylkesmannen melding om at SNO hadde undersøkt ett nytt skadet og senere avlivet lam i Eiken - på heia mot Kvinesdal.

– Skadegjører ble vurdert å være ulv, og vurderingen antatt sikker, heter det i Fylkesmannens fellingstillatelse.

Skadegjører ble vurdert å være ulv, og vurderingen antatt sikker.

Fordi skadene ble anslatt å være rundt en uke gamle, ble det ikke gitt skadefellingstillatelse på basis av dette alene.

Men 3. september kom ny melding fra SNO. Da var det undersøkt et sauekadaver på Espeland ved Snartemo.

– SNO anser dette som en dokumenterte ulveskade. Sauen gikk i utmark, og skaden ble vurdert til å være fra sist kveld eller natt, heter det i tillatelsen.

Fylkesmannens tillatelse er gitt etter en samlet vurdering av påførte skader og potensialet for videre skader på sau dersom ulv fortsetter å oppholde seg i skadeområdet.

Dette sauekadaveret, som ble tatt i sommer, har tydelige spor etter bitt fra ulv. Foto: Privat

Andre tillatelse

Dette er den andre skadefellingstillatelsen for ulv som blir gitt i Lister-regionen på kort tid. Den forrige ble gitt 8. august. Bakgrunnen for at den forrige skadefellingstillatelsen ble gitt var at Fylkesmannen 7. august mottok melding fra SNO om ett undersøkt kadaver. Konklusjonen for dette kadaveret var at det var antatt drept av ulv.

Det er senere også foretatt vurdering av ti undersøkte skadetilfeller. To av skadene ble vurdert som «antatt sikker ulv», mens to andre ble ansett som usikkert i forhold til om det var ulv som hadde vært på ferd. For de øvrige seks meldte tilfellene var skade- eller dødsårsaken ukjent. Alle skadene var knyttet til Kvinesheia - i det nordlige området mot Hægebostad.

Fra Sverige

I forbindelse med undersøkelse av kadaver på Kvinesheia 30. juli i år, ble det funnet avføring som ble sendt inn for DNA-analyse. Prøven viste at avføringen kom fra ien hannulv fra fødereviret Kesberget i Sverige.

– Fylkesmannen antar det fortsatt er den samme ulven som oppholder seg i området. Selv om vi ikke kan dokumentere den genetiske statusen til ulven som har gjort skade de siste dagene, har vi ingen indikasjoner på at genetisk viktige individer er tilstede på Agder, heter det i vedtaket.

Fylkesmannens mener det er hensiktsmessige at det forsøkes å avdekke individets genetiske status gjennom innsamling av mulig DNA samtidig som fellingsforsøk pågår.

Jan Fåland tok dette bildet fra vinduet av det han mener var en ulv, ved Blåka i Hægebostad tidligere i sommer. Om det er den samme ulven som skal ha drept flere sauer den siste tiden, er uvisst. Foto: Privat

Med hund

Det er åpnet for å bruke hundeekvipasje under ulvejakten. Men Fylkesmannen understreker at det er særdeles viktig at eventuell bruk av løs hund gjøres på en måte som reduserer faren for forstyrrelse av annet vilt til et minimum.

Tillatelsen er gitt til det interkommunale fellingslaget for Vest-Agder, ved skadefellingsleder Kjell Magne Larsen. Fellingsforsøket skal ledes av ham som lagets administrative leder. Fellingslaget må avklare innsatsen med de aktuelle kommunale viltmyndigheter.

Fylkesmannen og SNO skal umiddelbart underrettes om alle tilfeller hvor dyr påskytes, såres eller felles.

Fylkesmannen har i vedtaket også utvidet allerede tildelte ramme til skadefellingsforsøk i Vest-Agder med 20-000 kroner i forbindelse med denne skadefellingen. Rammen forvaltes av Åseral kommune.