Søknaden er innvilget som omsøkt. Det betyr at Green Yard får øke lagret mengde farlig avfall fra 10 til 200 tonn.

– Økningen vil i hovedsak innebære flytende avfall som skal lagres på tank. Green Yard har informert om at de har to tanker under oppføring som skal konstrueres i tråd med tankforskriften. Det innebærer at tankene skal ha oppsamlingsarrangement som sikrer mot utslipp, heter det i direktoratets saksbehandling.

Skrapmetall

De får også ta imot inntil 15.000 tonn skrapmetall i året. Dette er ikke farlig avfall. Det dreier seg om metall fra andre kilder enn skip som gjenvinnes hos virksomheten.

– Vi vurderer at mellomlagringen ikke vil utgjøre noen miljøfare så lenge den gjennomføres forsvarlig. Virksomheten må derfor gjøre en risikovurdering av alt skrapmetall de mottar, for å sikre at det ikke vil medføre negative konsekvenser for miljø, heter det i vedtaket.

Vi vurderer at mellomlagringen ikke vil utgjøre noen miljøfare så lenge den gjennomføres forsvarlig.

Det understrekes at det er viktig at Green Yard AS har tilstrekkelig tillatelse og lagringskapasitet til å lovlig håndtere det avfall som oppstår i forbindelse med skipsgjenvinning. Green Yard har også oppgitt at det i hovedsak er flytende farlig avfall de ser økt lagringsbehov for, og bygger to tanker til å lagre dette i. Tankene skal føres opp i henhold til Forurensningsforskriftens bestemmelser.

Endringene i tillatelsen har Miljødirektoratet gjort med hjemmel i forurensningsloven § 18 første ledd nummer seks.

Må kartlegge

Bedriften må i forkant av hugging gjennomfører en miljøkartlegging. Denne skal utføres av dokumentert kompetent personell, slik at både flytende farlig avfall og fast farlig avfall, som asbest, håndteres på en forsvarlig måte.

– Vi har ikke spesifisert hvilke avfallstyper Green Yard har lov til å mellomlagre, ettersom avfall som oppstår kan variere for hvert skip som gjenvinnes. Derfor er det også viktig at bedriften vurderer alle avfallsfraksjoner som oppstår i skipsgjenvinningen nøye, slik at håndteringen og mellomlagringen av avfallet utføres på en forsvarlig måte. Resipienten utenfor anlegget til Green Yard AS har dårlig tilstand, og det er viktig at aktiviteten på anlegget utføres på en måte som ikke forringer vanntilstanden, understrekes det i tillatelsen fra Miljødirektoratet.

Samlet vurdering

Vedtaket er fattet ut fra en samlet vurdering av de forurensningsmessige ulempene ved økningen i lagringsmengden sammenholdt med fordeler og ulemper endringen for øvrig vil medføre.

Det er kun Kvinesdal kommune som har uttalt seg til saken. De har bedt om strenge vilkår for tillatelsen.

Green Yard er ilaget et saksbehandlingsgebyr på 6.600 kroner som de må betale til Miljødirektoratet.