Søknaden, som nå er sendt på høring til Kvinesdal kommune, omfatter også en økning av mengden farlig avfall fra skipsgjenvinning - fra 10 til 200 tonn.

Av direktoratet betegnes de omsøkte endringene i tillatelsen som «mindre endringer» i forhold til dagens tillatelse. Endringen skal ikke føre til økte utslipp.

– I tillegg til nåværende virksomhet søker Green Yard om å motta og mellomlagre inntil 15.000 tonn årlig av skrapjern. Det vil foregå noe kapping av skrapjernet før det sendes videre, heter det i et brev til høringsinstansene.

Green Yard har i søknaden opplyst at det betegnes som vanlig skrapjern omfatter bjelker fra bygningskonstruksjoner og armeringsjern med mere.

Daglig leder i Green Yard AS, Hans Jørgen Fedog, ser ingen risiko for miljøet med å øke mottaket av skrapjern og farlig avfall. Foto: Torrey Enoksen

– Skrapjernet vil bli mottatt over vekt, sortert og eventuelt kuttet på normal måte før det blir skipet ut sammen med vårt skrapjern fra skipsopphuggingen. Vi forventer å motta ca. 15.000 tonn årlig, skriver selskapets daglige leder, Hans Jørgen Fedog i søknaden.

Skrapjernet vil bli mottatt over vekt, sortert og eventuelt kuttet på normal måte før det blir skipet ut sammen med vårt skrapjern fra skipsopphuggingen.

Han ser ingen risiko for miljøet med å tilføre dette i tillatelsen.

Når det gjelder økningen i mottak av farlig avfall, skriver Fedog blant annet følgende i søknaden:

– Green Yards erfaring underveis i arbeidet med resirkulering har vist at 10 tonn er svært lite farlig avfall og i den forbindelse ønsker bedriften å øke dette til 200 tonn. Vi sender dette videre så snart det er praktisk mulig til godkjent mottaker og ser heller ikke her noen stor miljørisiko.

Kvinesdal kommune bes nå uttale seg om saken.

– Vi ønsker spesielt å vite om kommunen har informasjon om lokale forhold som vi bør ta hensyn til når vi avgjør søknaden, knyttet til helse og miljø, reguleringsplaner, interesser i området, naboer eller annet, skriver Miljødirektoratet i brevet til kommunen.

Direktoratet ber om en uttalelse i saken innen tre uker.